Què passa si un atleta LGTBI d'un país que persegueix les persones del col·lectiu participa en les Olimpíades i es descobreix la seva orientació sexual? Previsiblement, pot afrontar moltes conseqüències en el seu país d'origen. Malauradament, aquest no és un escenari imaginari, ha passat en les darreres convocatòries olímpiques i Grindr vol evitar que torni a succeir a París. L'app més gran de cites enfocada al col·lectiu LGTBI ha introduït canvis en la seva app per garantir la privadesa dels atletes.
En un comunicat, la companyia adverteix que "si un esportista no ha sortit de l'armari o és d'un país on ser LGTBI és perillós o il·legal, l'ús de l'aplicació pot posar-lo en risc". Per això, Grindr ha posat en marxa una sèrie de canvis en la seva app a la zona de la Vila Olímpica. Per una banda, s'han desactivat les funcions com "Explora" i "Roam" en aquesta zona. La funció "Mostra la distància" també estarà desactivada de manera predeterminada, però els usuaris poden compartir la seva distància aproximada si decideixen activar-la. "El nostre objectiu és ajudar els atletes a connectar-se sense preocupar-se de revelar sense voler el seu parador o de ser reconeguts", explica l'empresa.
A més han introduït funcions addicionals de seguretat i privadesa perquè els usuaris puguin tenir més control sobre la seva experiència i privacitat a l'aplicació. Les mesures són les següents:
- Enviar missatges il·limitats que desapareixen i anul·lar l'enviament després d'haver-los enviat, independentment de si s'és un usuari prèmium o gratuït.
- Desactivar les captures de pantalla per a les imatges de perfil i els mitjans de xat.
- Els vídeos privats estan desactivats a la Vila Olímpica.
- Accedir a la funció "Informa d'un xat recent" a Configuració per informar de qualsevol dubte en un termini de 24 hores, juntament amb les altres funcions de seguretat millorades. Es protegirà la privadesa mantenint la confidencialitat de les dades dels usuaris (els noms de perfil i les fotos estan enfosquits).
Casos en Olimpíades anteriors
L'any 2016, a Río, un mitjà sensacionalista es va dedicar a caçar atletes LGTBI que no havien sortit de l'armari a través d'aplicacions de cites, inclosa Grindr. Publicar que aquestes persones formaven part del col·lectiu va ser un cop dur a la privacitat i la seguretat dels afectats. Tot i que es va criticar àmpliament la manca d'ètica d'aquesta acció, a Tòquio es va repetir una situació similar. En aquest darrer cas ja no va ser un mitjà sensacionalista, sinó usuaris de xarxes socials,
Davant aquesta situació, Grindr es va decidir a implementar mesura i ja les va posar a prova a les olimpíades d'hivern de Pequín 2022. "Va ser la nostra manera d'assegurar-nos que els atletes LGBTQ+ poguessin connectar-se entre ells de manera autèntica sense preocupar-nos per mirades indiscretes o atenció no desitjada", recorda l'empresa en el seu comunicat, on afegeix: "Quan arriben els Jocs Olímpics, Grindr no només està allà per mirar des de la banda".