"Si teniu alguna cosa al cap o us molesta no jugar, veniu a veure'm". Qui parla és Hansi Flick, el flamant nou entrenador del Barça, que a les portes dels 60 anys ha complert un somni, seure a la banqueta blaugrana. Metòdic fins a l'extenuació, capaç de gravar els entrenaments per discernir en fred l'estat anímic de l'equip, o de demanar els vídeos de com celebren els gols els suplents per mantenir la màxima harmonia al grup, Flick va estar molt temps a l'ombra, al fang, per assolir la glòria l'any 2020, quan va aconseguir el sextet amb el Bayern de Múnic.
I és que, així com Joachim Löw va ser l'assistent avançat de Jürgen Klinsmann, Flick ho va ser de Löw, una peça indispensable per entendre el Mundial del Brasil 2014, en el qual la meticulositat de Flick, cap de l'estratègia i del detallisme extrem, va ser clau perquè Alemanya s'emportés el títol, amb el record de l'1-7 al Brasil de les semifinals. I el tècnic repetiria la història uns anys després, sent l'entrenador del 2-8 al Barça de Lisboa, el partit que va fer saltar pels aires la relació de Leo Messi amb el club blaugrana.
L'alumne avantatjat que treballa a l'ombra
Nascut a Heidelberg, ciutat situada al nord d'Stuttgart, Hansi Flick va iniciar la seva carrera com a entrenador amb només 31 anys, quan va combinar la banqueta amb el terreny de joc al Victoria Bammental, un equip regional. Abans havia passat pel Bayern de Múnic de Matthäus, Hoeness, Brehme, Rummenigge i Pfaff, amb el qual va guanyar quatre Bundesligas i va ser subcampió d'Europa, en perdre la recordada final contra el Porto de Futre el 1987, i després pel Colònia. Malgrat ser banquer de professió, Flick no va tardar a decantar-se per les banquetes. Es divertia analitzant rivals i traçant estratègies. El 2000 va fitxar pel Hoffenheim, un projecte ambiciós en el qual no va acabar d'encaixar per les altes pretensions, per la qual cosa el 2006 va acceptar fer un pas enrere, ser assistent, per continuar aprenent. Flick es va convertir en analista del Red Bull Salzburg, ajudant dos d'històrics com Trappatoni i Matthäus, fins que va rebre la trucada de la Federació Alemanya de Futbol.
El 2006, la selecció alemanya de futbol estava en plena crisi de resultats. El ressorgiment va començar al Mundial d'Alemanya, en el qual un equip pràcticament nou va assolir les semifinals, cosa que va portar la Federació a revolucionar-ho tot. Va nomenar Jöaquim Löw com a nou seleccionador, amb Hansi Flick com a assistent. Curiosament, cap dels dos no havia jugat mai amb la Mannschaft. I la decisió va resultar ser tot un encert, ja que Alemanya no va trigar a recuperar la seva esplendor. Tan sols dos anys després, va assolir la final de l'Eurocopa, que va perdre contra Espanya. I la Roja també va frustrar Alemanya al Mundial de Sud-àfrica, en què la va eliminar en semifinals, amb l'històric gol de cap de Puyol. Malgrat les derrotes, Alemanya tornava a ser una gegant, i ho va demostrar el 2014, en guanyar el Mundial del Brasil amb una superioritat notòria.
El Bayern dels sis títols, el premi al treball
Després de vuit anys a l'ombra, Flick aspirava a alguna cosa més. Löw semblava que volia fer una passa al costat i Flick pensava que ell seria el seu substitut. No va ser així, per la qual cosa va decidir dimitir per passar a ser el Director Esportiu de la Federació. Flick havia deixat les banquetes per passar als despatxos, i el 2017 va tornar al Hoffenheim com a Director General d'Esports. El pla era crear un projecte a llarg termini, però tot va canviar quan Flick va rebre una oferta impossible de rebutjar, del Bayern de Múnic, per ser l'assistent de Nico Kovac. La temporada va començar malament, per la qual cosa el Bayern va acomiadar al croat i va nomenar Flick primer entrenador.
Després de 24 anys de feina a l'ombra, a Hansi Flick li va arribar l'oportunitat que tant havia esperat, i la va aprofitar. En pocs mesos va transformar un Bayern fràgil i molt poc competitiu en un equip d'època que ho va guanyar tot, sis títols en un sol any, seguint els passos del Barça de Pep Guardiola. Havia nascut una llegenda.
Pressió asfixiant i futbol ofensiu
Aquells èxits van convertir Flick en una autèntica estrella a Alemanya, una imatge que, malgrat el fracàs del tècnic com a primer seleccionador, no es va tacar. L'entrenador, de fet, va arribar a ser parlamentari de l'Assemblea Federal, proposat per la CDU de Baden-Württemberg. I és que Flick forma part amb ple dret de la denominada Escola Alemanya, una generació de grans entrenadors germànics que han triomfat per Europa, amb noms il·lustres del nivell de Jürgen Klopp, Thomas Tüchel, Joachin Löw, Julian Naggelsmann o Ralf Rangnick.
Amant del joc ofensiu i de la pressió molt avançada, asfixiant, Hansi Flick té una llibreta marcada a la qual no renunciarà. Exigeix molt de treball sense pilota i transicions ràpides després de recuperació, a més de dominar els partits i d'advocar per la possessió contra equips de menor entitat. És per això que la seva gran obsessió és la de disposar de molts extrems que li permetin jugar per les bandes, a més de migcampistes de qualitat i totterreny i de centrals correctors, molt ràpids. "L'important és protegir sempre el grup. Encara que les coses no vagin bé, aquí sempre tindreu protecció", els va dir Flick als seus jugadors en una de les seves primeres intervencions com a seleccionador d'Alemanya. "Cal admetre que la pressió és immensa. També és evident que quan les victòries no arriben, hi ha encara més crítiques. Això et buida, però al final és part del treball", va afegir temps després. El Barça ha de ser la seva obra magna, la cirereta. Sembla estar plenament preparat.