Catalunya és l'epicentre del futbol femení mundial des de fa quatre temporades. Acompanyades d'un Barça històric, que s'ha convertit en el club dominador a escala europea guanyant tres de les últimes quatre Champions League, Aitana Bonmatí (2024 i 2023) i Alexia Putellas (2022 i 2021) s'han coronat com les reines del futbol mundial. Una noia de Sant Pere de Ribes i una altra de Mollet del Vallès han dominat les últimes quatre edicions de la Pilota d'Or, convertint-se en les ídoles de la generació del canvi, que vol normalitzar un futbol femení de base obert per a tothom que sigui el fonament de futurs èxits.

Aitana Bonmatí i Alexia Putellas lideren l'evolució del futbol femení a Catalunya

Amb aquests èxits tan importants, no fa falta dir que el futbol femení a Catalunya és pioner. Un exemple a seguir per a tot Europa, tant a nivell professional, com al futbol base. I és que l'evolució que han patit les categories inferiors catalanes en els últims anys és digne d'admiració. En poc més de set anys, la Federació Catalana de Futbol ha duplicat les fitxes federatives de nenes: en 2017 hi havia 10.245 nenes federades; la temporada 2023-24 es va tancar amb més de 20.000. Un augment acompanyat d'un increment també en el nombre d'equips femenins.

L'any 2017 hi havia menys de 300 equips, ara són prop de 2000. Cada vegada és més habitual veure camps de futbol base plens de nenes perseguint els somnis que referents com Aitana Bonmatí i Alexia Putellas han demostrat que són assolibles. Perquè els triomfs del Barça femení i d'aquestes dues jugadores catalanes van més enllà dels trofeus, són també una forma d'obrir portes per a les noves generacions. Com va dir la mateixa Aitana després d'alçar la seva segona Pilota d'Or, ella continua sent "una noia de poble". Aquesta senzillesa fa que la seva figura sigui encara més accessible per a les joves jugadores, que ja somien amb heretat el seu dorsal '14'.

El Barça, millor equip femení per segon any consecutiu

Però la passada gala de la Pilota d'Or no només va ser un èxit per a Aitana Bonmatí, sinó que també ho va ser per a tot el Barça femení. El club blaugrana va recollir el premi a millor equip femení per segon any consecutiu deixant una imatge memorable al Teatre du Châtelet de París: totes les jugadores de l'equip i el president Joan Laporta pujades al faristol per rebre el trofeu amb l'himne culer de fons.

Tota aquesta simbologia ajuda a crear una base que a Catalunya ja comença a ser imparable. El futbol femení català està destinat a no tenir límits. Només toca donar les gràcies a Aitana, Alexia i aquest grup de futbolistes que han aplanat un camí cada cop més ple de somnis.