El 27 de desembre de 1982 va néixer Jordi Fernández. 42 anys més tard, el de Badalona bufa les espelmes sent una història viva del bàsquet del nostre país. Després de molts anys d'esforç i sacrificis, s'ha convertit en el primer català a ser entrenador d'una franquícia a l'NBA. L'actual entrenador dels Brooklyn Nets ha parlat en exclusiva amb ElNacional.cat, repassant el seu camí a l'èxit, la seva trajectòria fins a arribar a la millor lliga del món de bàsquet.
'La Gàbia', Canyadó i Badalona, el km 0
41.45664504137741, 2.258810247457025. No són números qualssevol, són les coordenades del lloc on comença la relació de Jordi Fernández amb el bàsquet. Es tracta de la pista de Canyadó, el seu barri, i que es coneix com 'La Gàbia'. Allà va començar tot, allà va florir el seu amor per la pilota i la cistella. Sent de Badalona, el bressol del bàsquet a Catalunya, moltes altres opcions no tenia. "Sense Badalona, la meva relació amb el bàsquet hauria estat diferent" ens confessa Jordi.
La seva passió pel bàsquet va començar al planter del Joventut, club que "significa molt per a mi", i els seus primers passos com a entrenador són amb 15 anys en el CB Sant Josep de Badalona. Després de passar per diversos equips catalans com el Badalonès, el Montgat i l'Hospitalet, a Jordi Fernández li arriba l'oportunitat d'entrenar el seu primer equip sènior quan tenia 20/21 anys i estava a la Lliga EBA. A aquesta mateixa edat, també va fer els seus primers viatges als Estats Units. Eren a l'estiu i per treballar a Impact Basketball, una "acadèmia d'alt rendiment que treballava amb jugadors professionals i universitaris".
De rentar plats a treballar amb LeBron James, amb Mike Brown com a mestre i mentor
Abans de creuar el bassal, el tècnic català va passar per Amsterdam i Noruega per "aprendre coses noves", entre elles l'anglès. Precisament, a la capital d'Holanda, compaginava els estudis universitaris de Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport (CAFE) amb una feina de rentar plats per guanyar diners. Jordi Fernández també havia treballat com a cambrer i en casaments, tot amb un objectiu: poder pagar-se el viatge als Estats Units cada estiu.
Starting in 2006, Jordi spent summers in Las Vegas, where he was on the coaching staff of the Impact Basketball Academy as a player development coach. pic.twitter.com/auICiDXQiq
— Brooklyn Nets (@BrooklynNets) April 22, 2024
Sobre quin era el motiu pel qual sacrificava tot l'estiu per anar-se'n a treballar a l'altra punta del món, Jordi ens reconeix que aquest no era cap altre que "la il·lusió d'aprendre de l'alt nivell dels Estats Units". "Poder treballar en un lloc així, amb els millors jugadors del món i amb entrenadors que feien coses que eren noves per a mi i de les quals podia aprendre, és el que més em motivava" afegeix el de Canyadó, recalcant que el fet de "viure en un país com els Estats Units durant l'estiu i aprendre el que vols que sigui la teva feina ja era suficient per sacrificar les vacances".
Durant un d'aquests estius treballant a Las Vegas, al seu camí es creua Mike Brown, qui li oferiria treballar amb ell en uns Cleveland Cavaliers en els quals estava LeBron James.
"Mike Brown ha estat clau per molts motius. Sense ell, on estaria on soc"
Si hi ha una persona que és clau en la trajectòria de Jordi Fernández és Mike Brown. "Ha estat clau per molts motius. Va decidir donar-me l'oportunitat de portar-me a Cleveland amb el seu fill i després, donar-me feina. Ha acabat sent una persona que considero família. Sense ell, no estaria on soc" ens comenta l'entrenador dels Nets.
Estar preparat és important, però aprofitar el moment adequat és la clau de la vida. I això és el que va fer Jordi Fernández, que va saber esperar fins que li va arribar l'oportunitat: "Mai no vaig tenir la intenció de quedar-me als Estats Units. Vaig venir amb la intenció i il·lusió d'aprendre. Després, quan m'ha arribat l'oportunitat, l'he agafat, però et mentiria si et dic que vaig venir aquí per quedar-me a treballar a l'NBA. No és veritat".
De Cleveland a Brooklyn, per fer història a l'NBA
És el 2009 quan el tècnic català s'incorpora a l'organigrama dels Cavs de la mà de Mike Brown. A Cleveland està fins el 2016, any en què guanyen l'anell i es muda a Denver com a assistent dels Nuggets. Finalment, després de passar també per Sacramento, aquest any ha arribat als Brooklyn Nets, on ha fet història convertint-se en el primer català a ser entrenador principal d'una franquícia a l'NBA.
Got our guy.
— Brooklyn Nets (@BrooklynNets) April 22, 2024
Welcome to Brooklyn, coach Fernández! pic.twitter.com/unTgOh0vPA
15 anys picant pedra tenen la seva recompensa. Jordi Fernández ha arribat a la millor lliga del món de bàsquet a base de treball, esforç i molts sacrificis. "És un honor i un orgull poder fer el que faig, però tot és recompensa de molts anys. El que més veu la gent és això, però, per a mi, els passos més importants són els del principi perquè són els que més costen. Comences de molt a baix i no tens res" ens manifesta l'entrenador de 42 anys.
"El més important és que els joves vegin que existeix un camí"
El de Badalona ja és història del nostre país, però el seu llibre encara té moltes pàgines en blanc per escriure. "Això és una part del camí. No és arribar on soc i ja està, és un pas més. El meu objectiu és seguir", ens diu un ambiciós Jordi Fernández, que espera que el pròxim entrenador o entrenadora en arribar a l'NBA no tardi tant com ell: "Ser el primer és important per què algú ha de ser-ho, però el més important és que els joves, les entrenadores i els entrenadors que venen ara, puguin veure que existeix un camí".
the video is pretty good too 😂 https://t.co/UAPHXzJnc1 pic.twitter.com/IBuUamWBCC
— Brooklyn Nets (@BrooklynNets) October 28, 2024
Finalment, després d'un primer tram de temporada més que notable al comandament dels Brooklyn Nets, un equip atapeït de joves i en reconstrucció, el de Canyadó ens parla de les seves intencions a la franquícia: "Estem establint una cultura de treball i uns hàbits guanyadors. El meu objectiu és adaptar-me a la meva feina i fer el màxim possible perquè aquest grup sigui competitiu i pugui estar competint a dalt del tot en un futur".