Cop dur del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) contra la Federació Internacional de Futbol (FIFA). El màxim organisme de la justícia europea ha dictaminat aquest divendres que algunes de les normes de la FIFA sobre les transferències internacional vulneren els "Drets de la Unió Europa per obstaculitzar la lliure circulació dels futbolistes i restringir la competència entre els clubs". Aquesta sentència neix arran del 'cas Lass Diarra', originat per una disputa amb l'exfutbolista del Reial Madrid amb el Lokomotiv de Moscú.
L'origen del 'cas Diarra' que pot sacsejar la FIFA
El 'cas de Diarra' es remunta a l'any 2013, quan l'exinternacional francès va decidir fitxar pel Lokomotiv de Moscú, firmant un contracte de quatre anys. Tanmateix, la seva aventura a l'equip de la capital russa només va durar un any. El club va decidir rescindir el seu contracte de forma unilateral i va demanar a la Càmera de Resolució de Disputes de la FIFA que condemnés a l'esportista a pagar una indemnització de 20 milions d'euros per incompliment del contracte, al·legant que no va acudir a diferents entrenaments per decisió pròpia.
En canvi, Lass Diarra defensava que el Lokomotiv el va apartar a causa del seu pobre rendiment. Posteriorment, ja com a agent lliure, el migcampista francès va decidir fitxar pel Charlei belga, però la FIFA va impedir el seu traspàs negant-li el permís de transferència perquè tenia encara deutes pendents amb el club rus. Davant aquesta situació, Diarra va portar el cas a la justícia belga i l'any 2017 el Tribunal de Comerç de Charleroi li va donar la raó. Finalment, la FIFA i la Federació de Futbol Belga van elevar la causa al TJUE, que ara ha dictat a favor del futbolista i obligarà la FIFA a canviar la seva normativa de traspassos.
La resposta de la FIFA
La reacció de la FIFA davant aquesta sentència no ha tardat a arribar. S'ha pronunciat a través d'un comunicat en què ha volgut defensar el seu sistema de traspassos. "“La FIFA ha pres nota de la sentència emesa avui pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea en relació amb el cas que involucra el jugador Lassana Diarra. La FIFA està satisfeta que la legalitat dels principis clau del sistema de transferències hagi estat reconfirmada a la decisió d'avui. La sentència només qüestiona dos paràgrafs de dos articles del Reglament de la FIFA sobre l'estatut i la transferència de jugadors, que ara el tribunal nacional està convidat a examinar. La FIFA analitzarà la decisió en coordinació amb altres parts interessades abans de fer més comentaris”, dicta el màxim organisme del futbol.