Després de molts mesos de recollida de firmes i esperant els lents tempos polítics, finalment la nova ILP de l'esport català ha arribat al Parlament de Catalunya. La proposta de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) comença a caminar, però el pas ferm que volia no el tindrà ja que gran part dels grups parlamentaris han reclamat canvis.
Gerard Esteva, president de la UFEC, ha recordat el perquè de la llei, acompanyats de presidents de federacions i de clubs esportius que miraven des de la tribuna darrere dels escons. Es van aconseguir 154.492 firmes per a una nova llei que reguli l'esport a l'any 2019 i el de fa 20 anys, data de l'última modificació de la llei de l'esport català.
Sota el lema de 'Preparats, Llestos, Llei', sembla que està preparada, però encara no llesta. Esteva ha defensat que "s'ha d'esportivitzar la política" perquè l'esport sempre ha estat una força transformadora, que s'adapti al "més i millor suport a les entitats" i amb tres demandes clares: "simplificació administrativa, homologació a nivell internacional (a través de la creació de la Unió d'Esports de Catalunya (UEC)) i el finançament just i digne que ens permeti treballar a mig i llarg termini".
“Confiem en vostès per transformar el nostre país convertint l’esport en el quart pilar de l’estat del benestar”#somesport #ilpLleiEsport pic.twitter.com/amfYJ3Nqnd
— Unió de Federacions (@UFECcat) November 13, 2019
Continuïtat amb dubtes i sense esmenes
Tot i la presentació de la nova ILP per part de la UFEC, el Govern (JxCat i ERC) conjuntament amb PSC-Units han presentat una modificació amb la seva pròpia llei. ERC i PSC-Units han defensat la nova llei i la necessitat de modernitzar-la. "Ha de ser una eina útil per als propers anys", ha defensat el grup socialista; mentre que els republicans han afegit que "hi som per iniciar un camí ambiciós, valent i amb humilitat".
Ara bé, de les bones paraules després han arribat els primers advertiments. La creació de la UEC, entitat sense ànim de lucre, ha provocat l'alerta de privatització que, primer, JxCat, ha cridat l'alto. "No estem d'acord ni en la forma ni en part del contingut (nou marc jurídic de manera unilateral). Es va posar en marxa amb el 155 en marxa i en un moment de feblesa del Govern. És una aposta de privatització i no pel sector públic. Estem en contra de la Unió d'Esports de Catalunya (UEC), que gestionaria tot el món esportiu", ha afirmat la representant de JxCat Anna Tarrés. Però també ha defensat que "l'esport català necessita un nou marc i la llei actual se'ns ha quedat petita". I ha donat un vot de confiança a seguir debatent per trobar una llei justa.
Podeu accedir a les proposicions de llei sobre l'esport que debat ara el @parlamentcat:
— Parlament de Catalunya (@parlamentcat) November 13, 2019
▪️ La Iniciativa legislativa popular https://t.co/0M6QzgPDeg
▪️ La presentada conjuntament per JxCat, ERC, PSC-Units https://t.co/2hu2uSOfB8
Tant el grup de Ciutadans com el de Catalunya en Comú Podem han reiterat la necessitat de treballar per millorar el text i que no es poden quedar ni amb la proposta de la UFEC ni amb la que tenia participació del Govern, però que ha de tirar endavant. Els comuns han afegit que un dels grans problemes és que "els objectius privatitzadors representen un perill per al sistema esportiu".
Finalment la CUP ha confessat "els nostres dubtes que sigui una llei de gran consens" i que ha de ser "una llei que respongui al foment popular i no elitista i mercantilitzat". El PP també ha recordat que es necessita una nova llei de l'esport i que estan en contra de "la intromissió reguladora als clubs privats perquè tenim un problema de model".
La nova ILP de l'esport català ha tingut el primer examen al Parlament i de moment ha aprovat i podrà presentar-se a l'avaluació final. No s'han presentat esmenes a la totalitat i totes dues proposicions de llei continuaran la seva tramitació parlamentària.