Imane Khelif és la nova campiona olímpica. La boxejadora algeriana ha derrotat la xinesa Liu Yang de manera unànime en la final de la categoria de 66 kg femenina. El combat ha estat dominat en tot moment per Khelif, que ha merescut la victòria des de l'inici. Amb 25 anys, aconsegueix la seva primera medalla d'or en uns Jocs Olímpics i la segona pel seu país en aquesta edició.
La celebració ha estat tal com s'esperava, plena d'alegria i èxtasi. Tristament, però, aquest no ha estat l'únic sentiment present. La ràbia per tota la polèmica que ha girat al voltant del seu gènere durant tota la competició ha aportat un regust agredolç a la seva participació. Malgrat tot, Khelif ha aconseguit el seu objectiu i marxa cap a casa com a campiona olímpica.
El combat, victòria per unanimitat
La pista Philippe Chatrier ha estat l'encarregada d'acollir la cita. Amb un aspecte molt diferent del que ens té acostumats, amb un ring de boxa on normalment veiem una pista de tennis, les graderies no han decebut. La multitud de banderes d'Algèria i la Xina abraçaven les dues finalistes, que han començat el combat amb tranquil·litat, estudiant els moviments de la rival. Khelif, més defensiva que en les rondes anteriors, s'ha endut el primer assalt sense gaires problemes (10-9).
En el segon round, l'algeriana no ha volgut jugar-se-la. Ha passat a l'atac per tancar el combat per la via ràpida i evitar sorpreses en el tercer i definitiu. 10-9 en tots dos assalts i victòria per unanimitat. Yang no ha tingut cap opció i ha marxat de París amb una plata molt lluitada. Amb aquesta victòria, Khelif s'ha convertit en la segona medallista de boxa del seu país, després d'Hocine Soltani a Atlanta 1996. En acabar el combat, la boxejadora ha entrat en estat d'eufòria: "Estic molt feliç. Déu ha fet que això passés. És el meu somni!", deia mentre onejava la bandera del seu país.
Una medalla amb regust de polèmica
Aquesta victòria té encara més significat veient com va començar el seu camí a París 2024. Quan la seva rival, la italiana Angela Carini, va abandonar els 46 segons de combat al·legant que "mai havia estat colpejada tan fort", es va originar una polèmica que es va estendre fins a racons insospitats. La controvèrsia respecte al gènere de Khelif i tot el col·lectiu transsexual que participa en el món de l'esport va desembocar en una campanya d'ultradreta en contra de l'atleta i milers de comentaris intentant desacreditar-la.
Malgrat les acusacions de personalitats com el mateix Donald Trump i la decisió de l'Associació Internacional de Boxa d'atorgar un premi de 50.000 euros a Angela Carini, el COI es va mantenir ferm en la seva posició. Va defensar Khelif i va permetre que la seva participació als Jocs continués. D'aquesta manera, l'algeriana marxa cap a casa amb el títol de campiona olímpica.