El món del futbol canviarà per complet a partir del 2025. Un Mundial de Clubs sense precedents aterrarà des del 15 de juny fins al 13 de juliol per canviar les regles del joc. Mai 32 equips de tot el planeta havien compartit escenari. Això semblava un privilegi destinat a les seleccions i el seu clàssic Mundial, patrimoni de l'esport rei. Tanmateix, la FIFA ha volgut revolucionar el panorama futbolístic introduint una competició que aquest dijous celebra el seu sorteig a Miami i que en un primer moment pot crear molta expectació, però que amaga també un gran llistat d'ombres que generen dubtes que tardaran a resoldre's.

32 equips de tot el món competint als Estats Units: què pot sortir malament?

Vist des de fora, aquest Mundial de Clubs sembla un invent perfecte. Quasi com si fos absurd que a ningú se li hagués ocorregut crear-lo abans. Els 32 millors equips de tot el món competint en un únic torneig que se celebrarà en un mes trepidant, cada quatre anys, i en els millors escenaris del món. Què pot sortir malament? Doncs la veritat és que la resposta no és curta. I això que el torneig encara no ha començat, i que per a gran part dels protagonistes i dels aficionats queda lluny, com és lògic.

El primer que cal destacar és que el futbol és un esport poc tendent al canvi, amb unes tradicions arrelades que per als seus seguidors són intocables. Serà complicat veure una gran massa social dels equips participants desplaçar-se fins als Estats Units per seguir la competició, com si succeeix, en canvi, amb el Mundial de seleccions. Per tant, és molt probable que els partits acabin tenint un ambient apagat, amb més turistes o aficionats nord-americans neutrals que busquin entretenir-se abans que animar el seu equip. 

El calendari, el principal obstacle d'aquest Mundial de Clubs

D'altra banda, el calendari tampoc ajuda, ni per als mencionats aficionats, ni per als futbolistes, que ja s'han manifestat en contra d'aquest Mundial de Clubs. I és que la introducció d'aquesta nova competició suposa una càrrega extra per a un calendari que ja està prou ple. Seran quatre setmanes més de competició (en el pitjor dels casos), que deixaran els equips participants sense quasi vacances abans de l'inici de la 2025/26

Pep Guardiola i Rodri, dues de les personalitats més crítiques amb el calendari i el Mundial de Clubs / Foto: EFE

Davant aquest escenari, faltarà veure quina és la intenció dels clubs i quina importància li donen a aquest torneig. Des de la FIFA, estan convençuts que cada participant morirà per tenir l'honor de ser el primer guanyador del Mundial de Club. Això no obstant, hi ha certa incertesa. Una opció no tan forassenyada seria veure entrenadors apostant per alineacions poc habituals, amb l'objectiu de donar descans als futbolistes que han acumulat més partits al llarg de tot el curs. Evidentment, això seria un hàndicap quasi letal per a la competició.

Què passarà amb el mercat de fitxatges?

L'altra gran incògnita que es presenta veient les dates que s'ha escollit per celebrar aquest torneig és saber què passarà amb el mercat de fitxatges, perquè es juga entre dues temporades. Podria haver-hi molts conflictes d'interessos, sigui de jugadors, clubs o entrenadors. Però la FIFA ha pensat en tot (o no): obrirà una finestra de traspassos de 10 dies, de l'1 al 10 de juny. Així doncs, els clubs podran fitxar jugadors de cara a aquest Mundial. És una forma de donar importància al torneig, però que pot ocasionar una situació surrealista: un futbolista jugant en tres clubs diferents en una mateixa temporada. Seria en el cas que juguessin la primera part del curs en un equip, fossin traspassats a l'hivern i acabessin l'any en un nou equip utilitzant aquest període de 10 dies. De nou, incertesa total i molts dubtes.

L'Inter Miami de Leo Messi serà un dels convidats d'aquests Mundial Clubs / Foto: EFE

L'àmbit econòmic tampoc genera consens

Finalment, cal parlar dels diners. En un principi, quan es va anunciar la creació d'aquest Mundial de Club, es va presentar com un salvavides per a molts clubs, que rebrien un mínim de 50 milions d'euros per la seva participació, supeditada a mèrits esportius. Poques vegades al futbol s'ha vist un repartiment econòmic equànime. I a diferència del que es va especular en un principi, aquest Mundial de Clubs tampoc serà excepció, ja que seguirà una distribució piramidal, com tots els grans tornejos mundials.

La contraposició de l'espectacle futbolístic

Amb tot sobre la taula, queda clar que hi ha molts punts fluixos en aquest Mundial de Clubs. Però a favor seu té un espectacle que pot ser molt atractiu per al gran públic. Els millors jugadors del món es reuniran durant un mes que pot deixar partits carregats d'emoció. Faltarà veure si tot això serà suficient per apagar tots els punts anteriors.