El partit entre l'Iran i els Estats Units havia generat molt interès per les evidents vinculacions històriques per ambdues nacions, embolicades en conflictes bèl·lics i que a Qatar s'han vist enquadrats en el Grup B. A més, l'atzar ha determinat que l'encontre entre ambdós, en la tercera i última jornada, fos tota una final per poder passar als vuitens de final de la Copa del món. No obstant això, no ha fet falta esperar que rodés la pilota per trobar el primer fet noticiable, alhora que lamentable, que ha succeït a l'estadi Al Thumama. I és que, en els minuts previs, les autoritats han expulsat de l'estadi un aficionat nord-americà perquè tenia un braçalet amb els colors de l'arc de Sant Martí al seu braç.

Expulsat abans que comencés l'Iran-Estats Units

És una més de les polèmiques referents a la persecució d'aquells que volen reivindicar els drets de la comunitat LGTB durant la disputa del Mundial de Qatar. Ja abans que es posés a rodar la pilota, algunes veus importants de Qatar van advertir els visitants que al seu país no tindrien les mateixes llibertats que fora d'ell, i que "havien de respectar la seva cultura". Després, l'enorme polèmica pel braçalet "One Love" que la FIFA no va permetre portar els capitans de les seleccions a risc de ser sancionats amb una targeta groga.

Més recentment, la història de Mario Ferri, el "Superman" de Qatar, que va saltar durant el Portugal-Uruguai amb una bandera reclamant pau i amb un missatge de suport a les dones de l'Iran i els afectats per la guerra a Ucraïna. Ara, només un dia més tard, aquest aficionat que ha volgut assistir al partit de la seva selecció amb aquest braçalet i quan l'han advertit els membres de seguretat de l'estadi ha estat ràpidament expulsat del recinte. És només una mostra més de la poca tolerància dels organitzadors d'una Copa del Món en la qual, com s'està demostrant, no tothom és benvingut.

Una mostra més que no tothom és benvingut en aquest Mundial

Ja sense l'aficionat dins de l'estadi, una altra de les grans incògnites del partit, més enllà del resultat final i de saber si algun dels dos passaria als vuitens de final, era en el moment dels himnes, més concretament en l'iranià. En les últimes hores, algunes informacions asseguraven que les famílies dels futbolistes perses havien rebut amenaces si els jugadors no cantaven l'himne en senyal de protesta per la repressió contra les dones que s'està vivint al seu país.

Una aficionada de l'Iran llueix la bufanda de la seva selecció / Foto: EFE

Ja ho havien fet en la primera jornada, i podia esperar-se que en un partit de la transcendència d'aquest ho tornessin a fer, però finalment, els futbolistes de Carlos Queiroz sí que han entonat la lletra del seu himne. Potser molts ho hagin fet contra la seva voluntat. En resum, per si algú encara ho dubtava, el futbol és molt més que això.