L'11 de novembre és una data molt important a la Gran Bretanya. Se celebra el Remembrance Day o Dia del Record, conegut popularment com a Poppy Day, en ser una rosella vermella, una poppy, la que representa la commemoració. La data prové de les 11h de l'11 de novembre de 1918, l'11 de l'11 a les 11, quan es va firmar l'armistici entre l'Imperi Britànic i França amb Alemanya, per posar el punt final a la Primera Guerra Mundial. És, doncs, un dia per recordar als soldats britànics caiguts a la Primera i la Segona Guerra Mundial. L'ús de la rosella prové del poema de guerra In Flanders Fields, escrit durant la Gran Guerra pel tinent coronel mèdic John McCrae. En el futbol britànic, per exemple, és tradicional que per aquestes dates els jugadors i entrenadors llueixin una rosella vermella al pit, un acte amb què no tots estan d'acord.

I és que des de fa uns anys, un jugador que es rebel·la és el nord-irlandès James McClean, que mai no ha portat la rosella i, segons les seves pròpies paraules, mai no la lluirà. "Mai no em doblegaré per comprometre les meves conviccions", ha reiterat recentment, en un documental, tornant a obrir el debat.

Poppy Day Premier League Europa Press
Actes del 'Poppy Day' abans d'un partit de la Premier League / Foto: Europa Press

El dia que McClean va renunciar a Irlanda del Nord per jugar amb Irlanda

Nascut a Derry (Irlanda del Nord) al si d'una família catòlica, James McClean no va tardar a despuntar amb una pilota als peus. Migcampista ofensiu, amb arribada i molt intens, McClean va destacar a l'equip de la seva ciutat, el Derry City, fins a ser captat pel Sunderland. El seu nivell va cridar l'atenció dels tècnics d'Irlanda del Nord, que li van proposar de jugar amb la selecció. La resposta de McClean va ser taxativa. "Qualsevol catòlic mentiria si digués que se sent còmode veient aquestes banderes i sentint aquestes cançons. Com a catòlic, no et sents a casa a l'equip d'Irlanda del Nord", va afirmar el centrecampista.

Aquestes declaracions van provocar que grups ultres protestants l'amenacessin, però McClean, convençut de les seves creences, va decidir jugar amb la selecció d'Irlanda. "M'encanten els lladrucs de gos que estic rebent dels commocionats aficionats de N.I (Irlanda del Nord), preocupar-vos de veure el vostre país a l'Eurocopa... oh, espera, m'equivoco, rialles incòmodes", va respondre el jugador, que llavors només tenia 23 anys, fent referència al fet que Irlanda del Nord no s'havia classificat per al torneig.

James McClean Irlanda Europa Press
James McClean, celebrant un gol amb Irlanda / Foto: Europa Press

Els motius de McClean per renunciar a la rosella

Van anar passant les temporades i McClean va anar creixent com a jugador. Va passar pel Wigan, el West Bromwich Albion i l'Stoke City, abans d'aterrar a Gal·les, en el Wrexham. Als seus 35 anys, a prop de la retirada i amb 103 partits internacionals amb Irlanda a la seva esquena, cada vegada que s'apropa l'11 de novembre ressorgeix la polèmica.

"No m'ofèn que la gent porti la rosella, en absolut, el que sí que m'ofèn és que m'intentin imposar la rosella. S'ha adoptat per honrar i recordar als soldats britànics que han servit en tots els conflictes del món, inclosos els que van obrir foc i van assassinar 14 civils innocents el sagnant diumenge de gener de 1972, a la meva ciutat natal, així com molts altres crims brutals a tot Irlanda. Per això mai no he portat ni portaré una rosella". Paraula de McClean.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!