El repunt de contagis de coronavirus al Japó i les noves restriccions per intentar frenar el virus centren tota l'atenció en el país amfitrió dels Jocs Olímpics de Tòquio. I arriba en un moment clau ja que estem a la vigília de la data que marca els 100 dies per a la inauguració de la cita esportiva.

Un relleu de la torxa a porta tancada en certs trams o la suspensió de competicions classificatòries per als Jocs que estaven previstes a Tòquio són alguns exemples de la complexitat de la situació, que a més canvia contínuament segons vagi l'evolució de la pandèmia dins i fora del Japó. Aquest escenari està generant descontentament entre federacions esportives internacionals, frecs entre l'organització i autoritats locals nipones i el rebuig majoritari dels ciutadans a celebrar els Jocs aquest estiu com està previst.

Les anelles olímpiques amb Tòquio de nit de fons / EFE

Pseudo-alerta sanitària

El Japó experimenta un repunt de casos de Covid-19 en diverses regions des que l'estat d'emergència sanitària es va aixecar completament el passat 22 de març, el que ha portat a les autoritats japoneses a declarar aquest cop una "pseudo-alerta" pel virus. A Tòquio i cinc prefectures més del país s'ha tornat a limitar l'assistència d'espectadors a estadis esportius a un màxim de 5.000 persones, i es retallen de nou els horaris d'obertura de bars i restaurants, mesures que ja van estar en vigor fa menys d'un mes.

Aquest canvi constant de les restriccions ha causat confusió entre els japonesos, entre els quals predomina la percepció que el govern intenta rebaixar la gravetat del missatge oficial sobre la situació sanitària a causa de la proximitat dels Jocs. Entorn del 75% dels japonesos són partidaris de tornar a posposar o cancel·lar definitivament els Jocs de Tòquio a causa de la pandèmia, segons una enquesta de l'agència local Kyodo.

Caos als preolímpics i la torxa solitària

La situació de la pandèmia i les restriccions frontereres que aplica el Japó, sense cap estranger podent entrar al país des del passat mes de desembre, també han obligat a cancel·lar o posposar esdeveniments previstos al Japó i en què hi havia en joc places per als Jocs Olímpics. El cas més recent ha estat el de les proves preolímpiques de salts i aigües obertes, i encara estan en dubte les proves classificatòries de natació artística.

Un altre cas insòlit és el relleu de la torxa olímpica, que va començar a Fukushima, però que reflecteix la constant improvisació per adaptar-se a circumstàncies excepcionals a què es veuen obligats els organitzadors d'aquests Jocs Olímpics. El recorregut se celebra entre àmplies mesures per prevenir contagis i amb la petició que el públic no es concentri al seu pas. A més, a la prefectura d'Osaka s'ha cancel·lat el tram previst per l'augment de casos de Covid a la zona, que ara es farà en un recorregut més curt i a porta tancada.

Així doncs, a falta de menys de tres mesos per a l'inici dels Jocs Olímpics, el Japó es troba en alerta per l'evolució de la pandèmia del coronavirus. I hi ha certa preocupació en la població japonesa.

 

Imatge principal: Persona amb mascareta i l'imagotip dels Jocs Olímpics de Tòquio de fons / EFE