Els àrbitres del futbol professional sempre han estat a l'ull de l'huracà. Tots els equips es juguen molt, per la qual cosa qualsevol error pot decantar la balança en partits igualats. Això ha estat sempre així, ja que en el futbol els gols tenen molt valor, més que en esports en els quals hi ha més anotacions, a la qual cosa s'afegeix que un àrbitre, en un espai tan obert i en accions molt ràpides, no ho pot veure tot. És per això que es va jugar pel VAR, després d'anys de debats, que semblava que havia arribat per millor l'esport rei. 5 anys i mig després de la seva aparició oficial, el futbol és encara més polèmic que abans de la seva aparició.
I un dels partits que quedarà per sempre marcat pel VAR, com a exemple del que no hauria de succeir mai, és el Reial Madrid-Almeria de diumenge passat. L'àrbitre de VAR, que ha de ser un suport, es va erigir extraoficialment en l'àrbitre principal, possiblement per la seva experiència més important. No s'ha d'oblidar que Hernández Hernández, ja per si mateix un col·legiat a qui li agrada el protagonisme, fa anys que està a la Primera Divisió, mentre que Hernández Maeso és un nouvingut que debutava en el Santiago Bernabéu. El resultat va ser un excessiu ús del VAR, prioritzant sempre la visió d'Hernández Hernández i, el que és pitjor, una inexplicable elecció de les imatges que van portar a l'error a Hernández Maeso.
"L'àrbitre de VAR no hauria d'entrar en les jugades dubtoses"
La resposta del col·lectiu arbitral no s'ha fet esperar, conscients que els errors eren injustificables. Exàrbitres com Mateu Lahoz o Iturralde González, així ho han admès, i fins i tot el propi Comitè Tècnic d'Àrbitres (CTA), que tal com va informar la Cadena Ser, considera que en l'ús del VAR es van cometre dos errors greus. Una veu que fins al moment no s'havia pronunciat era José Japón Sevilla, un històric de la dècada dels 90, i al qual ElNacional.cat ha pogut entrevistar per explicar el curiós cas del seu cognom i del seu origen samurai, per la primera missió diplomàtica del Japó a Occident, a començaments del segle XVII.
"Quan jo arbitrava, ja em preguntaven per les noves tecnologies que s'anaven a implantar. Jo sempre deia que tot el que serveixi per ajudar que l'àrbitre pugui fer millor les seves tasques, benvingut sigui, però que cap eina no evitarà que hi hagi polèmica en el futbol, alguns programes que viuen d'això...", explica l'excol·legiat, actual Cònsol Honorífic del Japó a Sevilla i que forma part de la candidatura de Juan Carlos Crespo per a la presidència de la Reial Federació Andalusa de Futbol. "Cal millorar molt més l'eina, perquè hi hagi menys polèmica. Sembla que estem una mica perduts", afegeix. "Cal fer-li un volt. L'àrbitre de VAR no hauria d'entrar en les jugades grises, les dubtoses, aquestes han de ser de l'àrbitre de camp. El VAR només hauria de ser per a errors flagrants, en les que si 6 persones l'estem veient, 6 consideren el mateix. Si hi ha dubtes ha de manar l'àrbitre del camp. En una imatge no es pot mesurar una intensitat i àrbitre, sí, per exemple", conclou Japón Sevilla sobre això.
"El cas Negreira està tacant injustament el col·lectiu arbitral"
A part de per l'ús del VAR, els àrbitres també estan a l'ull de l'huracà pel cas Negreira, del qual José Japón Sevilla tampoc no vol guardar silenci. L'andalús es va retirar just abans que comencessin a realitzar-se els pagaments, pels que no està implicat, encara que sí que va coincidir amb Enrique Negreira.
"Quan jo era àrbitre, Negreira era el vicepresident. Aquest tema està tacant injustament al col·lectiu arbitral. No tenim res a veure en l'assumpte. Si hi ha un culpable, que el pagui, però no l'ha de pagar el col·lectiu arbitral. Bastant tenim amb aguantar les crítiques respecte als possibles errors, com per haver d'aguantar polèmiques provocades per altres senyors".