Joan Laporta ha presentat el resultat de l'informe "forensic", que el Barça ja ha posat en coneixement de la Fiscalia Provincial de Barcelona. Més d'una hora i mitja al costat del vicepresident econòmic Eduard Romeu i de l'advocat penalista Jaume Campaner per donar resposta a totes les irregularitats que s'han trobat al llarg de diversos mesos de recopilació de dades. I s'han arribat a comptabilitzar més de 30 milions d'euros de perjudici econòmic per al club.
La Fiscalia determinarà els culpables
"La Fiscalia determinarà si aquestes persones apoderades van tenir una conducta delictiva o no", ha afirmat repetidament Laporta, que ha volgut destacar que no està previst que interposin cap acció social de responsabilitat contra l'anterior junta directiva presidida per Josep Maria Bartomeu. El que sí han confirmat és que hi van haver "irregularitats" i serà la Fiscalia "qui determinarà culpables".
El president blaugrana ha insistit en dir que "la nostra obligació queda en posar en coneixement als socis i sòcies d'aquests fets", però que "els autors hauran de donar explicacions". A més, Laporta ha detallat que s'han trobat "contractes injustificats, pagaments sense causa... hi havia un modus operndi recurrent que evitava els controls interns de determinades operacions i, el més greu, evitaven els controls estatutaris".
Laporta explica que "pel bé del club era millor així". Respecte la implicació del club en alguna querella contra Bartomeu i la seva junta, s'ha volgut referir en la seva experiència personal: "Membres de l'actual junta directiva la van patir, amb el club invertint molts diners, i és un cost importantíssim". L'actual president blaugrana no ha volgut assenyalar directament Bartomeu en cap moment, encara que els fets parlen per si sols i tot apunta cap a les actuacions de la seva junta directiva: "És just qui faci una cosa que no ha de fer, respongui sobre què ha fet".
El "forensic" confirma una "conducta deslleial"
El màxim mandatari culer també ha explicat que la idea era "detectar una sèrie d'operacions de dubtosa raonabilitat econòmica", que posteriorment "l'agència Kroll va determinar que hi havia un quadre d'operacions que presentaven pagaments sense causa, pagaments amb causa falsa i pagaments desproporcionats".
Tot això va acabar amb conclusions que indicaven que hi havia hagut "una conducta deslleial respecte el patrimoni del club". I com que "no descartaven que hi hagués un enriquiment injust dels responsables", el Barça ha posat aquests fets en coneixement de la Fiscalia Provincial de Barcelona.
Els presumptes delictes que confirma el "forensic"
L'advocat Jaume Campaner ha afirmat que els fets "tenen rellevància penal" o són "delictes de falsedat comptable", motius pels quals s'ha decidit posar en coneixement de la Fiscalia. També ha dit que "no es tracta de furgar ni qualificar ni millor ni pitjor la junta anterior", sinó que "hi ha l'objectiu de reprimir una sèrie de conductes delictives". L'advocat ha anat més enllà i les ha determinat com a "grolleres i esperpèntiques que no se sustenten a nivell jurídic ni econòmic".
"Ha estat un acte de deslleialtat amb un patrimoni que és dels socis", ha prosseguit. I ha detallat que "s'han detectat comissions de fins al 33%", com també "s'ha verificat que alguna empresa va néixer per facturar al Barça". A tot això, ha apuntat cap a comissions milionàries i mal justificades (André Cury), o, per exemple, delictes d'administració deslleial en el pagament de 100 milions a un jugador per fer el fitxatge (Antoine Griezmann).
Per acabar, ha destacat que en l'Espai Barça "es va comprar el silenci de determinades persones (Club Esportiu Laietà) malgrat haver superat gratis les al·legacions de la resta d'interessats i es va simular la causa dels contractes".
Però també han donat peu a que puguin haver-hi més irregularitats quan la Fiscalia investigui: "Hi ha altres irregularitats, a banda de les presentades, que no tenen la suficient gravetat per ser constitutives de delicte. S'ha fet una selecció dels fets més escandalosos".
Un deute molt important
Eduard Romeu, vicepresident econòmic del Barça, ha destacat que "intuíem que la situació era complexa" des del primer moment que van guanyar les eleccions. Sobre la taula hi havia una sèrie de "focs" o "inconvenients" a curt termini que es van veure obligats a ajornar. Entre ells hi havia un important concepte en "el pagament de nòmines dels jugadors", i afirma que per això "vam demanar la due diligence per tenir la foto i poder fer un pla estratègic creïble, sòlid i sostenible".
I entre les conclusions també en destaca el deute, que arriba als 1.350 milions d'euros. Romeu ha detallat alguns dels conceptes:
- 389 milions de salaris diferits de jugadors i de contractes supercreixents
- 160 milions corresponen a excés de valoració de jugadors
- 80 milions de litigis que no se'ns sentenciarà na favor
- 79 milions d'anticipar de drets de televisió
- 40 milions d'abonats de l'estadi
- 56 per compromisos de l'Espai Barça
I sense mencionar el nom de Bartomeu, Romeu també ha acabat afirmant que "aquesta càrrega és molt feixuga i se n'ha de responsabilitzar algú".