El president del FC Barcelona, Joan Laporta, ha estat imputat per un delicte d’estafa agreujada per suposadament quedar-se diners d’un inversor en projectes esportius a la Xina. El titular del jutjat d’instrucció 21 de Barcelona havia citat a declarar Laporta com a investigat el pròxim 16 de gener, segons ha avançat El Confidencial aquest divendres. La declaració, al final, s'ha suspès, perquè un altre jutjat de Barcelona —instrucció 6— ja investigava la societat CSSB Limited, amb seu a Hong Kong, i a la qual es vincula a Laporta. Ara s'ha de decidir si s'unifiquen les causes en un únic jutjat o no, segons ha informat el gabinet de premsa del TSJC.

La querella a Laporta ha estat presentada per un inversor, A.T.O., representat pel lletrat Pepe Oriola. Hi sosté que va transferir 50.000 dòlars a la societat CSSB Limited per tenir 1.000 accions d’aquesta estructura societària, amb seu a Hong Kong, que ja és investigada per suposadament quedar-se diners d’altres inversors. Laporta sempre s’ha desvinculat d’aquesta societat.

La segona investigació

El jutge va admetre a tràmit la querella el 10 d'octubre passat, i ja havia citat a declarar Laporta, i també Sandra Solé, com a suposada intermediària; Joan Oliver, exdirector general del Barça i màxim accionista del desaparegut CF Reus Deportiu; i el representant legal de CSSB Limited, una societat de Hong Kong que hauria estat l'artífex de l'engany.

El magistrat, però, ha estat alertat que Oliver ja és investigat en el jutjat d'instrucció 6 de Barcelona, també acusat d'estafa per inversions a CSSB Limited. Per això, ara s'ha aturat tot fins que es resolgui si les causes s'han d'unificar o no. La norma estableix que s'ho ha de quedar el magistrat que primer ha examinat el cas. Per tant, el jutjat d'instrucció 6 de Barcelona, on ara hi ha una magistrada substituta que cobreix la baixa del seu titular, Miguel Ángel Tabares, que va patir una greu caiguda durant una guàrdia judicial.

Precisament, Oliver també ha estat investigat per un jutge de Tarragona, en ser denunciat pel tenista Albert Ramos, el qual va assegurar que va entregar uns 100.000 dòlars com a préstec a l’empresa CSSB, propietària del 57% del club de Reus, sense que els hi tornessin.

Inversions en un club de futbol xinès

El querellant hi exposa que la societat, que vincula a Laporta, oferia una rendibilitat del 6% anual per invertir en la creació d'un club de futbol a la Xina (el Beijing Institute of Technology), l'obertura d'una escola com la Masia al país asiàtic i la consolidació del projecte esportiu del CF Reus Deportiu, club finalment desaparegut. La transferència de diners es va fer l’octubre de 2016 i, per tant, els fets imputats a Laporta s’haurien produït quan no era president del club blaugrana. En el seu primer mandat, va ser president del Barça entre el juny del 2003 i el juny del 2010, i actualment ho és des del 17 de març del 2021.

S’explica que l’octubre de 2016, A.T.O. va enviar els diners a un compte de CSSB Limited, la societat que teòricament era la intermediària. Mesos després, el querellant va aconseguir que li lliuressin una còpia del contracte i un certificat que l'acreditava com a propietari de 1.000 accions de la companyia (50 dòlars per participació). No obstant això, mai més va tornar a veure els diners, ningú li va ingressar els rendiments financers ni tampoc li van permetre desfer la seva inversió, s’assegura.

L'advocat Oriola ha protagonitzat diversos incidents amb Laporta i li ha reclamat diners de suposades operacions conjuntes. 

Cas Negreira, arxivat

No és el primer cop que es denuncia Joan Laporta als jutjats. El titular del jutjat d'instrucció 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, que investiga el pagament de 7,6 milions d'euros del Barça a l'exnúmero 2 dels àrbitres, José María Enríquez Negreira, i el seu fill entre els anys 2011 i 2018, va imputar Laporta pels pagaments del seu primer mandat. La Fiscalia ja va alertar que el delicte imputat a Laporta estava prescrit.

L'Audiència de Barcelona va donar la raó a Laporta i a la resta d'investigats en el fet que no s'ha demostrat el delicte de blanqueig i tampoc el suborn (perquè Negreira no és un funcionari), i per tant va arxivar la causa contra Laporta. La resta estan pendents de declarar com a investigats, però el magistrat manté la causa totalment parada, malgrat que aquest estiu ja va rebre els informes de la Guàrdia Civil.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!