A només 15 dies de l'inici dels Jocs Olímpics de Tòquio, la festa mundial de l'esport penja d'un fil. I és que el Japó viu des de fa uns dies un preocupant augment de contagis de Covid-19 que ha provocat que aquest dijous el seu primer ministre, Yoshihide Suga, torni a declarar l'estat d'emergència a l'àrea de Tòquio, una alerta que serà vigent fins al 22 d'agost.

Tòquio segueix molt pendent de si podrà tenir Jocs o no / EFE

Tòquio va registrar aquest dijous una xifra diària de 896 nous casos de Covid, després de comptabilitzar-ne en la vigília 920, una quantitat que no anotava des del maig, quan encara estava vigent l'anterior estat d'emergència a les zones més poblades del territori.

Uns Jocs en estat d'emergència

Tal com informa l'agència EFE, l'estat d'emergència entrarà en vigor el dilluns 12 de juliol per frenar l'augment de casos de Covid-19 a la capital, la qual cosa suposarà, sobretot, un enduriment de les restriccions per als comerços.

El país asiàtic, a més, ha decidit prolongar l'esmentat nivell d'alerta a la regió d'Okinawa (sud-oest) i mantenir certes restriccions a les prefectures de Chiba, Saitama i Kanagawa, limítrofes amb Tòquio i on també es disputaran competicions dels Jocs.

A Tòquio creixen les veus en contra de la celebració dels Jocs Olímpics / EFE

S'estudia competir a porta tancada

Amb la creixent incògnita que un augment de casos més important pugui acabar per ajornar els Jocs Olímpics per segona vegada, en aquests moments la nova declaració d'emergència sanitària afectarà l'assistència de públic a les seus esportives olímpiques de la capital i dels seus voltants.

Els organitzadors de l'esdeveniment mai no han descartat la celebració de competicions a porta tancada en funció de la situació epidèmica, encara que recentment van anunciar que tenien previst permetre l'entrada de fins a 10.000 espectadors. Amb la nova situació, les autoritats estarien plantejant-se reduir la xifra fins als 5.000 o fins i tot a zero, o celebrar a porta tancada les proves que comencin després de les 21 hores, incloses les cerimònies d'obertura i de clausura.

La flama olímpica segueix el seu tradicional recorregut / EFE

El Govern japonès tenia inicialment previst mantenir certes restriccions sense declarar el nivell màxim d'alerta durant l'atípica competició esportiva internacional, que va ser posposada un any per la pandèmia, però s'ha vist obligat a canviar la seva postura a causa del fort increment de contagis a la capital.

 

Imatge principal: els Jocs Olímpics de Tòquio 2020 tornen a penjar d'un fil / EFE