Johan Cruyff deia que "Si tu tienes el balón..." no el tenia el rival, i aquest era el seu gran què. Per recordar-lo els Amics del Johan han fet una segona trobada per pensar com ell mirava el futbol. Ernesto Valverde, Eusebio Sacristán i Joan Francesc Ferrer 'Rubi', entrenadors dels tres grans equips catalans, s'han reunit per parlar d'aquella filosofia que va ensenyar Cruyff.

Conversant de la possessió, de les experiències passades, dels seus entrenaments o de les seves ensenyances... però amb la pilota al centre de tot. Un mestre per a dos d'ells i un referent per a l'altre entrenador.

Tot el seu futbol passava per tenir "un ordre" i que fos sempre amb la pilota als peus. Al llarg dels anys, i amb Pep Guardiola com a gran deixeble, el futbol ha evolucionat. Però aquella revolució va tenir un clar ascens amb la tasca de Cruyff.

EFE

Cruyff el revolucionari

Per les mans de l'holandès van passar molts futbolistes que ara són entrenadors. També va canviar la història del Barça, primer de futbolista i després de la banqueta. Cruyff "demostrava alguna cosa diferent", ha assegurat Valverde. A més, l'actual entrenador blaugrana ha definit el seu joc de posició com a "ciència ficció".

Cruyff tenia una manera diferent de veure el futbol i de mostrar-se. Els tres entrenadors, que han parlat de forma distesa a l'escenari muntat a l'auditori de Mediapro, han relatat com aquell futbol que a finals de la dècada dels 80 i a principis del 90 va plasmar a Barcelona va ser "revolucionari".

Una nova filosofia

Valverde i Eusebio han recordat com també en els seus entrenaments hi va haver un gran canvi: "Eren entrenaments per gaudir, amb futbol, amb pilota i no tan físic". Es venia d'una època on el físic era obligat, però amb l'holandès tot va ser diferent.

EFE

Els místers de Barça i Girona han rememorat les seves pretemporades a Holanda quan cada dia hi havia un partit, i tots dos disfrutaven d'aquella manera de fer. S'havia perdut el desgast per estar a to a l'inici de la temporada, però es jugava amb la pilota i l'autoconfiança. El mateix Eusebio ha recordat com "els jugadors menys físics i més de tocar vèiem que teníem més presència", com va ser el seu cas.

Un entrenador que ha fet escola

Rubi ha confessat que tot i no estar a les ordres de Cruyff com a futbolista (perquè és més contemporani), ha pogut traslladar la seva filosofia en els equips que ha dirigit. "Tothom et diu que era un geni, innovador i que anar a entrenar amb ell era un espectacle", i també és un aspecte que ell intenta traslladar. "La meva manera d'ensenyar del futbol és exigir però disfrutar", afegeix l'actual entrenador blanc-i-blau.

I Valverde, un dels deixebles de Cruyff tot i no passar tants anys sota la seva batuta, ha assenyalat aquella època en què jugava a l'Athletic i competia contra el totpoderós Barça de Cruyff: "Els equips de Cruyf tenien un engranatge increïble i la substància era la pilota... l'única solució era treure-li la pilota i atacar". Una manera de veure el futbol des d'un altre vessant i amb dificultats clares. Perquè Valverde també explica com "quan jugava contra el Barça només corríem darrere la pilota".

Un any més s'ha tornat a recordar Cruyff. Al 2016 ens va deixar el geni, però ja l'any 2017 Pep Guardiola, Ferran Adrià i Sergi Pàmies el tenien present, i aquesta vegada han estat Ernesto Valverde, Eusebio Sacristán i Rubi.

I una de les grans ensenyances que es queden és que en el futbol s'ha d'aplicar aquell famós "sortiu i disfruteu", però si és amb la pilota encara és millor.