LALIGA va assenyalar aquest dilluns que ha obtingut la seva primera victòria judicial contra el racisme en el futbol. Tal com ha informat l'organisme presidit per Javier Tebas, un jutjat ha dictat avui "la primera sentència condemnatòria per insults racistes en un estadi de futbol a Espanya, com a resultat d'una denúncia interposada directa i inicialment per LALIGA davant dels tribunals."

Aquesta primera sentència condemnatòria per actuacions racistes en un estadi és resultat de la denúncia interposada per la patronal del futbol espanyol referida a càntics racistes proferits contra Vinicius Jr el passat 21 de maig de 2023 a Mestalla per part de tres individus. La sentència troba els acusats culpables d'un delicte contra la integritat moral de l'art. 173.1 del Codi Penal amb agreujant de discriminació per motius racistes (art. 22.4 C.P.).

La pena imposada pel tribunal "ascendia a 12 mesos de presó, que es veu reduïda en un terç a causa de conformitat en fase d'instrucció, quedant la pena efectiva als tres acusats en 8 mesos de presó i les costes del procediment". Addicionalment, els acusats "tindran prohibida l'entrada a estadis de futbol on se celebrin partits de LALIGA i/o RFEF per un període de temps de tres anys inicialment i reduïda a dos anys pel mateix motiu processal".

El comunicat també assenyala que "el València CF va col·laborar des del primer instant en la identificació dels acusats i va procedir de forma immediata a la seva expulsió com a socis del club". Una causa a què es van afegir més tard "la RFEF, el Reial Madrid i, en les últimes setmanes, la mateixa víctima, el jugador Vinicius Jr.".

Així mateix, "durant la vista els acusats van llegir una carta disculpant-se davant de Vinicius Jr, LALIGA i el Reial Madrid, reconeixent en el cas de LALIGA la seva lluita contra el racisme i la seva actuació decidida en el pla jurídic i institucional des d'un primer moment, tant en aquest cas com en d'altres."

Javier Tebas, president de LALIGA va manifestar la seva satisfacció per aquesta condemna: "Aquesta sentència és una gran notícia per a la lluita contra el racisme a Espanya, ja que repara el mal patit per Vinicius Jr. I va aprofitar per llançar un missatge clar a aquelles persones que acudeixen a un estadi de futbol a insultar de què "LALIGA els detectarà, denunciarà i hi haurà conseqüències penals per a ells". A més, afegeix Tebes que entén que "hi pugui haver certa frustració pel temps que tarden aquestes sentències a ser dictades, però això demostra que Espanya és un país garantista a nivell judicial". No obstant això, remarca que "des de LALIGA només podem respectar els temps de la justícia i tornar a reclamar que la legislació espanyola evolucioni perquè LALIGA tingui competències sancionadores que puguin accelerar els temps de la lluita contra el racisme".

Més procediments

LALIGA ha tornat a recordar que "no té competències per sancionar a clubs, aficionats o jugadors per conductes d'odi, racisme, violència, etc," ja que "la legislació vigent a Espanya només li permet denunciar els fets abans els òrgans competents", una cosa que la patronal pren un seriós en el seu afany per eliminar aquest tipus de conductes de la competició.

"LALIGA denuncia des de la temporada 2015/2016 qualsevol tipus de violència ocorreguda dins i fora dels estadis davant de la Comissió Estatal contra la Violència, el Racisme, la Xenofòbia i la Intolerància en l'Esport, així com el Comitè de Competició de la RFEF," assenyala l'organisme en el comunicat. I emfatitza que "LALIGA ha sol·licitat en diverses ocasions que es procedeixi a la modificació de la Llei 19/2007, d'11 de juliol, contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància en l'esport i la Llei 39/2022, de 30 de desembre, de l'esport, per poder tenir competències sancionadores en la matèria, la qual cosa reduiria els temps de sanció en aquest tipus de casos."

Tanmateix, a més d'aquesta primera sentència, LALIGA continua personada en diversos processos judicials que encara estan pendents de tancar-se. Un d'ells és el cas d'Iñaki Williams de gener de 2020. Amb aquest episodi la patronal va decidir començar a acudir "directament a la justícia per a aquells casos de delicte d'odi tipificats en el Codi Penal, ja sigui a través de la Fiscalia d'Odi, els Jutjats o la Policia Nacional". En aquest sentit, LALIGA valora que aquest cas "hauria d'haver estat el primer en el qual s'obtingués una sentència de moment temporal en què es va produir, però algunes vicissituds processals estan alentint el procediment judicial".

Iniciatives contra el racisme

"En els últims vuit anys han dut a terme més de 700 iniciatives i projectes. En concret, en els últims cinc anys, els clubs de LALIGA EA SPORTS i LALIGA HYPERMOTION han desenvolupat més de 44 iniciatives dirigides a frenar les manifestacions d'odi, amb l'educació com a base, la prevenció amb campanyes de sensibilització, i l'acció," indica LALIGA, que destaca també la posada en marxa de LALIGA VS, "un projecte de LALIGA i els clubs que té l'objectiu d'erradicar l'odi dins i fora dels estadis, promovent una societat respectuosa i inclusiva en tots els seus àmbits".

L'última setmana LALIGA també va publicar les dades de la seva plataforma MOOD, l'eina que monitora la conversa en xarxes socials sobre l'esport a Espanya, i va detectar "un descens positiu del 45% dels discursos d'odi i del 90% en racisme comparat amb la segona meitat de la temporada passada, des de quan es tenen registres a l'eina".

D'acord amb les dades de LALIGA, "dels 21,2 milions de converses analitzades, en 4,1 milions destaca l'odi, encara que només representa el 20% de totes les dades obtingudes. A més, els discursos racistes únicament són presents en l'1,2% amb 248.000 mencions respecte a la xifra total".