LALIGA espanyola de futbol i els clubs que la componen van llançar aquest dimarts una nova iniciativa per lluitar contra l'assetjament escolar. Es tracta de la campanya 'LALIGA VS BULLYING', que coincideix amb l'arrencada del curs en les escoles i que "apel·la als nens perquè no siguin mers observadors passius davant de l'assetjament, sinó que s'uneixin i enfrontin el problema demostrant que el poder de l'equip pot reduir els casos donant suport a les víctimes".
Segons l'Associació Espanyola per a la Prevenció de l'Assetjament Escolar, aquest problema afecta un de cada quatre estudiants al país i només el 10% dels qui són testimonis d'algun tipus d'assetjament planten cara als agressors, d'acord a les dades de l'Estudi Estatal de Convivència Escolar en Educació Primària del Ministeri d'Educació.
Per això, LALIGA posa en marxa aquesta iniciativa sota el concepte 'Un equip no deixa ningú sol'. Es tracta d'una campanya centrada a visibilitzar un problema existent en la societat i la capacitat que té el futbol de poder canviar les regles. La peça central de la campanya representa al 'bullying' a través d'un monstre que apareix en una pista de futbol d'una escola i mostra com, gràcies a la unió de l'equip, per força de tots, aconsegueixen apaivagar-lo.
A més, LALIGA durà a terme diferents accions, especialment basada en la seva Fundació, que fa anys que transmeten els valors positius de l'esport en escoles de tot Espanya a través del seu projecte Futura Afició. Aquest projecte educatiu promou i fomenta els valors positius de l'esport, havent arribat a més de 85.000 alumnes i alumnes de tot Espanya des de la seva posada en marxa el 2015.
LALIGA va destacar que els clubs han demostrat en anys anteriors la seva implicació en la lluita contra l'assetjament escolar posant en marxa diferents iniciatives amb gran impacte local per visibilitzar aquest greu problema. Per exemple, l'Atlètic de Madrid, a través de la seva Fundació, duu a terme el projecte 'Fes-te defensa contra el bullying', per mitjà del qual col·labora amb escoles de la Comunitat de Madrid per impartir xerrades, amb l'objectiu de conscienciar sobre aquest problema i en el que, a més, estan implicats jugadors de la primera plantilla.
El València CF, també a través de la seva Fundació, organitza el programa 'Tots contra l'assetjament escolar', que es desenvolupa en col·laboració amb la Policia Nacional de la Comunitat Valenciana per abordar el ciberassetjament i en escoles locals per prevenir l'assetjament en general. Un altre exemple és l'Albacete Futbol, que realitza un programa educatiu en col·laboració amb la Diputació d'Albacete i la Policia Nacional pel qual, a través de xerrades dirigides als jugadors de la fundació acompanyats dels seus pares, s'aborden temes relacionats amb l'assetjament escolar i la seva prevenció.
En aquest sentit, gairebé una vintena de clubs visibilitzen, a través de diferents iniciatives i projectes, la lluita del futbol contra l'assetjament escolar i la importància de prevenir-lo, principalment basant-se en els valors positius de l'esport tals com la unió, l'esportivitat o la companyonia.
La campanya tindrà impacte en la primera i segona divisió del futbol espanyol amb suports en els camps, comentaristes o el mateix espot. L'acció més especial la duran a terme els 'escortk kids' que saltaran als camps de la mà dels jugadors d'ambdós equips amb un equipament amb el missatge de la campanya: "Un equip no deixa ningú sol".
Així mateix, els clubs disposaran de materials personalitzats en versió digital per utilitzar a les seves pròpies xarxes socials. Addicionalment, la segona temporada del podcast de LALIGA VS, que s'estrena la setmana del 23 de setembre, arrencarà amb l'experiència en primera persona de Saúl Ñiguez, jugador del Sevilla CF.