LALIGA presenta la seva campanya de Nadal 2024 recuperant l'essència del missatge protagonitzat pels nens i nenes que, sense prejudicis, "ho veuen tot". Una campanya que aquest any és especialment rellevant ja que aquest any ha estat clau en la lluita que LALIGA manté contra l'odi.

Segons va informar LALIGA, "després d'una històrica condemna judicial per insults racistes —la primera en el futbol espanyol pel reconegut cas a Mestalla-, els resultats obtinguts gràcies a MOOD, una eina de monitoratge del discurs d'odi en xarxes socials, i la consolidació d'acords amb el Ministeri d'Inclusió i amb comunitats autònomes, LALIGA exhibeix resultats tangibles en la seva tasca per erradicar comportaments intolerants dins i fora dels estadis".

Va assenyalar que mentre s'entreveuen ja les metes de 2025, l'organització reafirma la rellevància del futbol com a maneta de canvi social, impulsant més de 700 iniciatives en els últims anys i comprometent-se a continuar treballant amb determinació per protegir els valors de l'esport en benefici de les noves generacions.

En paraules d'Ángel Fernández, director de Marca i Estratègia de LALIGA, "aquests resultats no són fruit d'una tasca puntual, sinó d'un esforç constant i coordinat. Concebem el futbol com un motor de transformació social que transcendeix el terreny de joc. La campanya de Nadal 2024 és una oportunitat per recordar un missatge que serà clau el 2025: la lluita contra el racisme i l'odi no pot esperar, i el futbol, amb el seu enorme poder d'influència, segueix al capdavant d'aquesta lluita. Continuarem treballant, juntament ambinstitucions i aficionats, perquè les noves generacions trobin en l'esport un espai inclusiu, formatiu i plenament respectuós".

CONDEMNA

El 2024 s'ha aconseguit la primera sentència condemnatòria per insults racistes en un estadi de futbol a Espanya, un fet sense precedents que estableix les bases per a l'acció eficaç contra els qui vulneren la dignitat de les persones. Aquesta resolució, "impulsada gràcies a la determinació de LALIGA, suposa un canvi de paradigma en l'erradicació del discurs de l'odi en l'esport, aportant seguretat jurídica i encoratjant que les denúncies prosperin amb més celeritat. Prova d'això és una segona sentència dictada el setembre d'aquest mateix any, per incidents racistes en estadis de futbol, que consolida un criteri jurídic sobre les conseqüències penals d'aquest tipus de comportaments," va indicar en un comunicat.

Aquest compromís s'estén amb la col·laboració amb el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions per a l'ús de MOOD, una eina pionera de monitoratge del discurs d'odi en xarxes socials. Aquesta iniciativa, que forma part de la plataforma LALIGA VS, contribueix a reduir un fenomen que ja ha experimentat un descens del 45% en les expressions d'odi i del 90% en les mencions racistes respecte a finals de la passada temporada. Aquestes xifres posen de manifest l'impacte real de les accions coordinades i la importància de la tecnologia en la detecció i prevenció de conductes intolerants.

Així mateix, LALIGA ha estret llaços amb setze comunitats autònomes, compartint experiències i bones pràctiques per combatre el racisme i la xenofòbia a nivell regional. Un 94% de les comunitats ja han aplicat mesures específiques en la matèria, la qual cosa evidencia una mobilització conjunta a tots els nivells. A més, la implicació de clubs, forces de seguretat, esportistes, mitjans de comunicació i representants polítics ha donat lloc a un ecosistema més sòlid i coordinat contra l'odi.

"El compromís de LALIGA és conjuntural i impacta en tots els àmbits de la competició. En els últims vuit anys, s'han desenvolupat més de 700 iniciatives i projectes orientats a l'educació, la sensibilització i la denúncia. Entre ells, el programa Futura Afició, integrat a la FUNDACIÓ LALIGA, inculca des de la base els valors del respecte i el joc net. Aquest esforç continuat reforça el missatge que el futbol ha de ser un referent d'integració, superació i diversitat," va destacar LALIGA.

A més dels avenços a nivell nacional, LALIGA assenyala que consolida el seu posicionament internacional en integrar-se a la Xarxa Fit for Life de la UNESCO, un front global en la lluita contra el racisme en l'esport. Aquest pas reforça la vocació de lideratge de l'organització en sumar esforços amb atletes, experts i diverses entitats internacionals compromeses amb la igualtat. L'adhesió a Fit for Life no només amplia l'abast d'iniciatives com LALIGA VS, sinó que destaca el valor de l'experiència i la trajectòria de LALIGA en matèria de sensibilització, educació i generació d'eines que promoguin un entorn esportiu més just, inclusiu i respectuós, dins i fora de les nostres fronteres.

De cara a 2025, LALIGA redoblarà els seus esforços a favor d'un futbol lliure de tota manera d'odi, impulsant nous projectes i iniciatives reforçant la cooperació amb les autoritats.