LaLiga va informar aquest dijous que després de mesos de feina entre més d'una desena de països i companyies privades, coordinats per la República de Bulgària i liderats per l'Europol, s'ha desmantellat una xarxa que proporcionava i distribuïa contingut de manera il·legal a més de 22 milions d'usuaris de tot el món.
"LaLiga ha demostrat el seu compromís en la lluita contra el frau audiovisual i el consum de contingut il·legal per mitjà de diferents iniciatives i accions legals", va subratllar en informar de l''operació Kratos', que va tenir lloc entre principis de juliol i a mitjans de setembre, i que va reunir a les forces i autoritats policials d'Estats membre i no-membre de la Unió Europea, agències de la Unió Europea i empreses privades de continguts digitals.
L'operació es va dur a terme en el context de la celebració d'esdeveniments esportius de gran escala durant aquest estiu, com la UEFA EURO 2024 i els Jocs Olímpics, amb l'objectiu principal de combatre la pirateria digital en forma de publicació, distribució i difusió de continguts digitals subjectes a drets d'autor i drets afins.
Durant l'operació, liderada per la República de Bulgària, representada per Dgcop – Ministeri d'Interior, les autoritats policials de la República d'Itàlia i la República de Croàcia, amb el suport d'Europol i Eurojust, en cooperació directa amb l'Aliança contra la Pirateria Audiovisual (AAPA), van aconseguir desmantellar una de les xarxes més importants de 'streaming' il·legal que operaven dins i fora de la UE. En el marc de l'operació es va intercanviar informació d'interès operatiu relacionada amb la identificació de plataformes il·legals de 'streaming', la documentació de delictes i la identificació de grups d'autors d'aquests actes delictius.
La investigació, que es va centrar en la distribució il·legal de materials des de serveis de 'streaming', incloent pel·lícules, sèries i canals de televisió (esports inclosos), va identificar 102 sospitosos, 11 dels quals van ser arrestats. Així, es va descobrir que la xarxa distribuïa il·legalment més de 2.500 canals de televisió i arribava a més de 22 milions d'usuaris a tot el món sense el consentiment dels propietaris de drets. Durant l'operació més de 112 batudes es van dur a terme, es van confiscar almenys 29 servidors i 270 dispositius d'IPTV, així com 100 dominis relacionats amb activitats il·legals.
Com a resultat de l'operació, es va identificar més de 560 revenedors del servei piratejat, es van confiscar drogues i armes en els registres i es van confiscar criptomonedes per valor proper als 1,6 milions d'euros, així com 40.000 euros en efectiu. En l'operació van participar 15 països, entre ells Bulgària, Croàcia, França, Alemanya, Itàlia, Països Baixos, Romania, Suècia, Suïssa i el Regne Unit, juntament amb el suport de l'Europol, Eurojust i l'AAPA va ser clau per a la coordinació de l'acció.
En altres països, s'han iniciat o conclòs respectivament casos relatius a plataformes il·legals a través de les quals s'emeten continguts protegits subjectes a drets de propietat intel·lectual - República de Bulgària, República de Macedònia del Nord, República Hel·lènica, Regne d'Espanya, República de Letònia, República de França, Regne dels Països Baixos, República de Romania, Portugal i altres. Per part dels titulars de drets privats, la UEFA, LaLiga, l'AAPA, la MPA i altres entitats van participar en l'operació i també van contribuir amb informació oportuna per identificar el contingut il·legal, identificar la font del senyal i retirar-la, utilitzant les eines i mitjans legals a la seva disposició.
L''operació Kratos' és una continuació natural de l'Acció Operativa 3.2 en el marc de la prioritat 'Delictes contra la propietat intel·lectual, falsificació de mercaderies i de divises' de la plataforma Empact establerta per la Comissió Europea i constitueix una fita important en els esforços per combatre el 'streaming' il·legal i l'IPTV il·legal. Aquesta operació és un senyal important de la cooperació internacional en la lluita contra la pirateria digital i el comerç il·legal de mercaderies falsificades, i demostra el compromís de Bulgària i els seus socis per protegir la propietat intel·lectual i garantir la seguretat en línia.