LaLiga EA Sports viu en economia de guerra. Era una tònica que s'havia repetit en els darrers mercats de fitxatges, però que en aquesta darrera finestra hivernal ha tocat fons. La Primera Divisió espanyola s'ha situat en la 16a posició de les lligues amb més inversió en fitxatges, amb només 26 milions gastats entre els 20 equips. Com és lògic amb aquests números, no hi ha hagut cap incorporació destacada. La més cara ha estat la de Cucho Hernández al Betis per 13 milions d'euros, tancada en l'última jornada de mercat. Els números són alarmants i el futur és poc prometedor.
LaLiga es desploma i es queda molt lluny de les principals lligues europees
Ha estat un mercat per a l'oblit de LaLiga. L'austeritat ha estat l'adjectiu que ha imperat en tots els 20 equips. Només els 13 milions invertits pel Betis serveixen per arreglar una mica aquesta finestra. Així i tot, és un suspens clar, amb només set fitxatges. Més encara si ho comparem amb les lligues amb qui hauria de competir. La Premier League, que ha tornat a ocupar el primer lloc quant a inversió, ha gastat 475 milions d'euros, amb 170 milions d'ingressos. És a dir, un balanç negatiu de 305. El Manchester City ha estat el principal animador d'aquesta festa, amb 200 'quilos' invertits en cinc futbolistes: Omar Marmoush (75M), Nico González (60M), Khusanov (40M), Vitor Reis (37M) i Juma Bah (6M).
En segona posició es troba la Serie A italiana, amb 229 milions invertits, mentre que el tercer lloc és de la Ligue 1 francesa, amb 201. La Bundesliga alemanya ocupa el cinquè lloc, amb 169 milions gastats, per darrere de la lliga brasilera. Veient aquests números, el saldo de la Lliga és alarmant. La competició presidida per Javier Tebas ha gastat menys que la segona divisió alemanya i anglesa, que la lliga belga, argentina, turca i russa, entre d'altres.
Existeixen necessitats, però no diners
Ni el Barça ni el Reial Madrid ni l'Atlètic de Madrid han invertit un sol euro. Necessitats no en falten, però els clubs s'estan quedant sense recursos i sense marge de maniobra, ofegats per les exigents normes del fair play financer que limiten els moviments. I si la salut dels tres grans és tan baixa, la de la resta dels equips no és millor. Quasi tots els equips que s'han reforçat ho han fet a través de jugadors lliures o cessions.
El cas més evident d'aquesta austeritat ha estat l'Espanyol, que després de no gastar-se ni un sol euro el passat estiu, ha tornat a fer el mateix en aquest mercat d'hivern. Només ha pogut incorporar tres jugadors: Pablo Ramón, que ha arribat gratis procedent del Reial Madrid Castilla; Roberto Fernández, procedent de l'Sporting de Braga com a cedit; i Urko González, també en qualitat de cedit, des de la Reial Societat. És una situació més que preocupant, que en el curt i mitjà termini repercutirà en una competició de menys nivell. I conseqüentment, en pitjors resultats a Europa.