LaLiga recolzarà amb 48 milions d'euros (16 milions a l'any), en el marc dels Pactes de Viana, el programa Team España Élite, dedicat a sufragar la preparació dels esportistes olímpics amb més opcions de medalla en els Jocs Olímpics de París el 2024, segons ha anunciat el Consell Superior d'Esports (CSD).
Els clubs de LaLiga aporten anualment més de 125 milions d'euros a l'any a altres entitats per al desenvolupament d'altres esports i el futbol no professional, dels quals, més de la meitat va destinat a la Reial Federació de Futbol (RFEF).
L'entrada de CVC com a soci industrial a través del projecte LaLiga Impuls, així com la responsabilitat dels clubs espanyols en la contenció de la despesa i el compliment del Control Econòmic, han estat fites de summa importància per mantenir l'estabilitat financera i competitiva de LaLiga, i que aquesta pugui continuar ajudant tot l'esport espanyol.
Un punt de partida molt diferent al d'altres lligues europees que ha convertit a LaLiga en l'única competició europea que no només no ha necessitat ajuts públics per fer front a aquests durs temps, sinó que ha pogut continuar ferm en el seu suport a l'impuls de l'esport espanyol, més enllà del futbol professional, arribant fins i tot a duplicar el seu compromís amb el CSD i la RFEF a través dels Pactes de Viana en l'època més dura i incerta de la pandèmia.
Fa anys que els clubs de LaLiga donen suport a l'esport espanyol, no només mitjançant ajuts econòmics, sinó també a través de la visibilitat de LaLiga a nivell nacional i internacional i del suport en l'intercanvi de coneixements tecnològics, amb LaLigaSportsTV (l'OTT de LaLiga) com a exemple d'aquesta col·laboració.
Exemples de creixement
La indústria del futbol europeu va ser durament colpejada per la crisi sanitària, veient-se obligada a tancar estadis amb la conseqüent caiguda d'ingressos que això va suposar i que continua llastant els comptes dels clubs, ja que encara no s'han recuperat els aforaments al 100%.
Segons la UEFA, el futbol europeu ha perdut fins a 8.100 milions d'euros en ingressos en les dues temporades que s'han vist afectades per la pandèmia. Una situació que ha marcat les estratègies de recuperació a cada país, ja que davant de la forta caiguda d'ingressos, a les patronals i clubs de gran part de lligues europees no els ha quedat cap altra sortida que buscar ajuda financera en les institucions públiques en forma de préstecs, aprovació de rebaixes o pròrrogues per al pagament de sous, i fins i tot, deduccions en els impostos.
Així, al Regne Unit, els clubs de la Premier League s'han finançat amb un préstec del Bank of England, a més d'haver-se aprovat 285 milions d'euros per als clubs de la Footbol League i equips com el Tottenham i Arsenal s'han beneficiat de l'ajuda del Govern britànic a través de la concessió de préstecs de 197 i 132 milions d'euros respectivament, així com la Football Association, qui ha rebut 193,42 milions d'euros.
A França, l'Estat ha avalat crèdits sindicats a la Lliga de Futbol Professional (LFP) per import de 224,5 milions d'euros. I a Suïssa s'ha optat per posar a disposició de l'esport una injecció econòmica en forma de subvencions a través d'un pla de préstecs de 350 milions de francs suïssos per als millors clubs de futbol, hoquei sobre gel i altres entitats.
Per la seva part, la Sèrie A italiana s'ha beneficiat de la mesura aprovada per la Federació Italiana de Futbol que va permetre als clubs ajornar els pagaments dels sous dels últims mesos de 2020. Per la seva part a Portugal la lliga ha presentat una sol·licitud per a una rebaixa dels impostos al ticketing de fins al 6%, amb l'objectiu de revitalitzar els ingressos per la venda d'entrades.
Tanmateix, la competició espanyola ha estat, amb diferència, la que menys pèrdues ha sofert de totes les competicions europees a causa de la seva pròpia idiosincràsia i a les actuacions posades en marxa per LaLiga i els seus clubs.
Per fer front no només a la seva recuperació, sinó també al seu creixement ha apostat per incorporar a un soci inversor que li permeti injectar gairebé 2.000 milions a la competició amb l'objectiu d'impulsar el creixement global dels clubs i accelerar 20 anys el seu desenvolupament. Un acord estratègic que es va materialitzar el mes de desembre passat amb la ratificació, per gairebé la totalitat dels clubs, del projecte LaLiga Impuls i l'entrada de CVC com a soci industrial.
En el dia d'avui, els clubs espanyols ja han rebut un total de 698 milions d'euros. Fins al moment, aquesta injecció s'ha dividit entre els 400 milions que la firma britànica va desemborsar als equips al gener, més els 298 milions que ha aportat al febrer.
La previsió és que el juliol de 2022 s'hagin repartit ja un total de 1.000 milions d'euros, als quals se sumaran uns altres gairebé 1.000 milions entre 2023 i 2024. L'objectiu d'aquestes injeccions és que els equips de futbol accelerin inversions per continuar creixent.