LaLiga ha reunit els consellers i directors d'Esport de setze comunitats autònomes en una jornada de treball "amb l'objectiu de crear sinergies i posar en comú iniciatives per erradicar conductes d'odi que són inacceptables i contràries als valors de tolerància i respecte que promou l'esport".
Així ho va explicar en un comunicat la patronal del futbol espanyol, després d'una reunió aquest dimecres en la que es va acordar també la constitució d'una Taula de Treball que es reunirà bianualment.
A més dels representants de les comunitats autònomes, aquesta trobada va comptar amb la participació de la secretària d'Estat de Migracions, Pilar Cancela; la representant de la Comissió Europea a Espanya Irina Vasiliu; el subdirector general de Règim Jurídic de l'Esport del CSD, Raúl Rodríguez; el director general de Negocio de LaLiga, Jorge de la Vega; el director d'Assumptes Públics i Relacions Institucionals de LaLiga, Jose Montero; i el director de marca de LaLiga, Ángel Fernández. Tots ells van remarcar "la disposició de col·laborar de forma recurrent i treballar conjuntament entre tots per aturar el discurs d'odi en la nostra societat".
D'acord amb el comunicat, "la posada en comú entre els participants ha evidenciat l'alta proactivitat de les comunitats autònomes en l'àmbit de la intervenció social a través de l'esport en matèria de respecte, tolerància i lluita contra el discurs d'odi".
En aquest sentit, una enquesta a nivell autonòmic presentada en el marc d'aquesta jornada assenyala que "el 94% de les comunitats autònomes han realitzat accions de lluita contra el racisme i xenofòbia en l'esport" i un 88% d'elles "considera que les accions per lluitar contra l'odi són positives com a instrument de promoció social dels valors de respecte i tolerància".
Jorge de la Vega va destacar la importància de la reunió, que va qualificar com "una oportunitat per compartir coneixement i experiències, posant en comú el que fem des de LaLiga amb la nostra plataforma LaLiga VS i, sobretot, coneixent les vostres iniciatives i propostes de primera mà".
Pilar Cancela va agrair a LaLiga el "seu compromís explícit en aquesta lluita que tots i totes hem de compartir. Aquesta col·laboració que hem posat en marxa amb LaLiga l'hem concretat amb eines. Això és molt important, perquè de vegades que ens quedem en meres declaracions. Però que siguem capaces de donar-li forma, i de concretar-la amb recursos i mesurades, és una obligació que ens competeix a tots. Als poders públics en primer lloc, però també amb totes aquelles entitats que, d'una manera permanent i constant en el temps, i en el dia a dia, ho demostren amb les seves accions i amb els seus compromisos, que a més van més enllà de les pròpies fronteres físiques d'Espanya."
Irina Vasiliu va indicar que "cal pensar que la incitació a l'odi no només lesiona víctimes individuals, també amenaça la cohesió de la nostra societat. Fomenta la polarització, la radicalització i silencia diversos sectors de les nostres poblacions i posa en perill a les nostres democràcies. I per aquesta raó, la Comissió ha proposat d'incloure la incitació a l'odi i els delictes d'odi en la llista dels delictes de la Unió Europea, d'acord amb l'article 83 del Tractat del funcionament de la Unió Europea. Esperem que aquest expedient arribi a una conclusió fructífera".
Raúl Rodríguez va assenyalar que "s'estan començant les feines per a una possible reforma de la Llei Antiviolència, la 19/2007. És una molt bona llei, però necessita per la pràctica corregir algunes disfuncionalitats".
El comunicat també ressalta que "les dades d'implicació posen de manifest la necessitat d'articulació i coordinació entre les pròpies administracions i el teixit privat, ratificant la utilitat i sentit d'iniciatives com aquesta jornada proposada per LaLiga ahir".