El partit davant del Girona va tornar a deixar una evidència que molts en el Camp Nou porten temps assenyalant: Frenkie de Jong és l'ànima d'aquest Barcelona. El neerlandès, que va començar a la banqueta per gestionar els seus minuts, va entrar en la segona meitat i va transformar per complet el joc de l'equip, aportant aquesta fluïdesa, criteri i qualitat que tant necessita el migcamp blaugrana. La seva assistència per al tercer gol va ser només la cirereta d'una actuació que reafirma el que jugadors com Lamine Yamal i Pedri ja saben: amb De Jong en el centre, el Barça és un altre equip.
Des de la seva arribada el 2019, l'internacional neerlandès ha demostrat ser un jugador únic, capaç de connectar defensa i atac amb una naturalitat sorprenent. La seva capacitat per trencar línies amb les seves carreres, filtrar pases entre línies i mantenir la possessió sota pressió el converteixen en un actiu indispensable. Tanmateix, aquesta temporada ha viscut alts i baixos, entre lesions i una adaptació al sistema de Hansi Flick que, a poc a poc, està donant els seus fruits.

L'impacte de De Jong al vestidor
No és només la seva qualitat futbolística el que ho fa imprescindible. Al vestidor, De Jong és una figura respectada i estimada. Joves com Lamine Yamal han destacat en privat com de còmodes que es senten quan el neerlandès està en el camp, ja que els dona seguretat i els facilita el joc. Pedri, per la seva part, forma amb ell una simbiosi perfecta en el migcamp, complementant-se de manera natural: mentre el canari brilla en la creació, De Jong aporta equilibri i progressió.
Ahir, la seva entrada en el segon temps va ser decisiva. El Barça va passar de jugar amb dubtes a dominar el partit amb autoritat, i gran part d'aquest mèrit va ser seu. Amb ell en el camp, els davanters reben més i millor pilota, els extrems tenen més llibertat per desequilibrar i l'equip manté un ritme alt sense perdre el control.
Per què no és titular indiscutible?
La pregunta que molts es fan és clara: si De Jong és tan important, per què Flick no l'alinea sempre des de l'inici? Les raons són diverses. D'una banda, el tècnic alemany vol gestionar el seu físic per evitar lesions, especialment després que el jugador arrossegués problemes musculars aquesta temporada. Per un altre, el Barça té una plantilla molt competida en el centre del camp, amb noms com Gavi, Fermín López i el mateix Eric Garcia, el que obliga rotacions.

Però després de la seva exhibició davant del Girona, la balança sembla inclinar-se a favor seu. Flick sap que, en els partits importants, necessita De Jong a l'onze. La seva capacitat per elevar el nivell de l'equip és inqüestionable, i jugadors com Lamine Yamal o Pedri rendeixen més al seu costat.
El futur: De Jong com a líder del projecte
Amb 27 anys, Frenkie de Jong està en el moment perfecte per convertir-se en el líder definitiu d'aquest Barça. La seva experiència, la seva qualitat tècnica i la seva connexió amb els joves fan d'ell un jugador clau no només per al present, sinó també per al futur.
Si el Barcelona vol tornar a competir al més alt nivell, necessita De Jong en el centre del camp, setmana rere setmana. I, com va deixar clar ahir, els seus companys ja ho demanen a crits. La pilota està ara a la teulada de Flick, però la resposta sembla òbvia: Frenkie de Jong ha de ser titular indiscutible en aquest equip.