Lamine Yamal és una de les grans esperances del FC Barcelona i de la selecció espanyola. L'extrem, internacional amb la Roja, està disputant l'Eurocopa d'Alemanya 2024, amb només 16 anys d'edat, i està batent tots els rècords de precocitat, tant en LaLiga EA Sports com a Europa. El futbolista, en la victòria d'Espanya davant de Croàcia (3-0) es va convertir en el jugador més jove en debutar en el prestigiós torneig continental i, amb la seva assistència a Dani Carvajal en el tercer, també es va consagrar com l'assistent més jove.
Un fenomen, el de Lamine Yamal, que passa molt poques vegades en el futbol, creixent a passos gegantescos i convertint-se en un dels futbolistes cridats a marcar una època. Tanmateix, com va dir Xavi Hernández, qui ho va fer debutar al primer equip blaugrana, cal saber gestionar aquestes situacions amb futbolistes tan joves. En el Barça ja coneixen el risc que comporta que l'hàbil extrem estigui tan exposat mediàticament, i esportivament.
Els riscos de la precocitat de Lamine Yamal
En aquest sentit, el referent en el camp de la fisioteràpia i especialitzat en lesions i readaptació esportiva, Juanjo Brau, va parlar sobre els riscos que comporta la precocitat de Lamine Yamal, en el seu pas per La Possessió, espai de debat i tertúlia del diari Sport. El protagonista, que va treballar amb Leo Messi, entre molts d'altres, va demanar molta prudència amb el jove futbolista, a més d'un acompanyament psicològic, per protegir-lo d'una situació molt poc comuna per a un 'xaval' de 16 anys.
"És veritat que està en un període de formació i cal saber que hi ha una edat cronològica i una edat biològica i no sempre van a l'una. Cal respectar l'edat biològica", va començar analitzant Brau. Davant de la pregunta sobre la possibilitat de 'cremar' el de Rocafonda, va contestar: "hem de plantejar-nos que quan aquest noi tingui 21 anys ja portarà 5 temporades al primer equip", una circumstància que també suposa un risc físic.
"El que més em preocupa és el tema mental"
No obstant això, per al fisioterapeuta, el perill és més físic que mental. "A aquestes edats, més que el físic, el que més em preocupa és el tema mental", va dir abans d'afegir que "Qui acompanya el jugador en aquest procés? Aquest futbolista fa un any feia vida normal i ara no pot sortir pel carrer i jo sempre he pensat que a aquests nens se'ls ha d'acompanyar perquè aquest és un procés massa madur per a ell".
Això sí, Juanjo Brau, tampoc no desmenteix als que consideren que jugar tants partits a una edat tan prematura, és un risc: "Avui dia tenim molts paràmetres físics per determinar la càrrega d'entrenament, però ja tenim experiències amb jugadors molt joves que amb 21 anys han sumat 300 partits i la veritat és que físicament aquestes càrregues físiques no són les adequades".