Ser un campió implica molts cops ser un referent en temes socials. Lewis Hamilton, sis vegades campió de Fórmula 1, ho és. Des de la mort de George Floyd i l'auge del moviment Black Lives Matterel pilot britànic s'ha reivindicat diverses vegades perquè el seu esport faci més accions per combatre una xacra com és el racisme

Hamilton s'ha dirigit directament a Jean Todt, el president de la Federació Internacional de l'Automobilisme (FIA), i l'ha acusat de no ser un líder. "Necessitem un líder. On està Jean en aquest escenari?", ha criticat el campió del món. Considera que ell ha fet més per combatre el racisme que no pas els organismes de l'F1, posant-se en contacte amb altres escuderies per crear un front comú: "No hauria de ser cosa meva trucar als equips. Jo els animaré, però no hauria de ser jo qui els truqui, això hauria de ser feina de dalt cap a baix, hauria de ser discutit pels alts càrrecs que mouen els fils". 

Malgrat les seves crítiques, sí que és cert que aquest any s'han fet alguns gests en contra del racisme, com agenollar-se abans de començar el GP d'Àustria i vestir la samarreta amb el missatge Black Lives Matter. Tot i això, no és suficient per crear la consciència necessària per aturar un problema tan greu com és el racisme. 

Mercedes, amb monoplaces negres

Mercedes, l'escuderia on milita Lewis Hamilton, va prendre la iniciativa i va decidir tenyir els seus monoplaces de color negre com a símbol de protesta contra el racisme. Aquesta acció, probablement promoguda pel propi Lewis Hamilton, ha despertat l'Interès d'altres pilots, que es pregunten què poden fer en aquesta lluita. 

Lewis Hamilton amb el seu cotxe de Mercedes. 

La pena és que Mercedes és només una de les deu escuderies que conformen la Fórmula 1, i cap altra ha fet un gest tan reivindicatiu com el de canviar el color dels monoplaces. Per tant, tal com diu Hamilton: "No hem progressat. Hem dit coses, s'han publicat declaracions i hem fet gestos, com agenollar-nos, però no hem canviat res, excepte part de la nostra consciència".