Leo Messi és insuperable en molts àmbits, però n'hi ha un on no és infal·lible. Des dels onze metres, l'argentí ha fallat diversos penals i en algunes ocasions fins i tot ha cedit el llançament de les penes màximes als seus companys.
El motiu dels seus errors no és la pressió, la sort o la falta d'entrenament. Segons el geòleg català Albert Ventayol, la resposta podria trobar-se al subsòl del Camp Nou.
En un article publicat la revista especialitzada Tierra y Tecnología, aquest geòleg especialista en geotècnica suggereix que existeix una explicació científica que justifica els errors de Messi. Segons explica, fins el 2015 Messi va fallar deu penals al Gol Nord del Camp Nou, mentre que al Gol Sud només en va fallar un. Un fet que, en to de broma, assegura que té explicació.
"El Gol Nord està assentat sobre pissarres, calcàries i altres roques dures de l'edat paleozoica, recobertes per sediments quaternaris, mentre que al Gol Sud el substrat és precuaternari i està format per argiles blavoses molt més recents”. La conclusió lògica a la qual arriba, doncs, és que Messi se sent molt més a gust sobre terrenys argilosos, on és letal.
Més enllà de la broma, el cert és que Ventayol disposa d'una gran quantitat d'informació que va aconseguir en les tasques d'ampliació de l'Espai Barça, en les quals va dur a terme més de 60 estudis geofísics. De fet, en el propi article el geòleg explica que la zona del Camp Nou, compresa en una antiga riera que naixia a Collserola i desembocava al delta del Llobregat, té una "gran complexitat geològica".