El pròxim 29 de novembre, el FC Barcelona complirà 125 anys de vida, una efemèride que el club blaugrana celebrarà amb magnificència. Un dels secrets millor guardats és el de qui serà l’autor del cartell commemoratiu, que en anteriors efemèrides ha tingut artistes de renom internacional, com Joan Miró, que va ser l’autor del cartell del 75 aniversari, i Antoni Tàpies, que va crear el del centenari. L’escollit per signar el pròxim cartell commemoratiu del 125 aniversari és Miquel Barceló, un dels artistes contemporanis més rellevants del món. L’artista mallorquí (Felanitx, 1957), reconegut seguidor del Barça, ja està finalitzant l’obra, segons ha avançat el portal Relevo, de fonts pròximes a col·laboradors del reconegut artista. El Club, que no ha confirmat ni desmentit la notícia, hauria de presentar-la públicament a finals de juliol, encara que no hi ha una data confirmada.

Lleialtat inalterable als colors blaugrana

Miquel Barceló és un “culer malaltís”, segons reconeixen els seus amics i gent propera a l'artista, però ell mateix va reconèixer en una entrevista a la revista Líbero que les simpaties pel club blaugrana es remunten a la seva època de nen, quan en la seva escola tots els professors eren del Madrid i que ell els odiava perquè pegaven els alumnes. “Quan vaig saber que per a un madridista el pitjor és ser culer, em vaig fer immediatament del Barça”. Però va ser arran del 0-5 de Cruyff en el 74 quan va jurar amor etern als colors blaugrana. “Em vaig fer culer per sempre”, va reconèixer Barceló, que no va dir aquesta frase de manera gratuïta. L’artista mallorquí és dels que creu que “un mai canvia d’equip, de tota la resta sí. Encara que deixis de seguir-lo, sempre ets fidel. He viscut períodes en què no m’agradava com jugava el Barça, no veia els partits, però continuava sent culer, antimadridista, és clar, i antiperico”

Un artista polifacètic

Barceló és un artista polifacètic, que acumula una vasta i preuada obra que comprèn des de pintura, dibuixos, escultures, ceràmiques i foses. Tot i que és considerat un artista neoexpressionista, que va rebre una influència intensa de les avantguardes, l'Art Brut, i l'expressionisme abstracte nord-americà; també ha mantingut un interès especial per les pintures barroques de Diego Velázquez, Tintoretto i Rembrandt, i mai ha abandonat les regles de la pintura convencional. Barceló ha rebut nombrosos reconeixements al llarg de la seva carrera, entre ells, el Premi Nacional d’Arts Plàstiques d’Espanya (1986), el Premi Nacional d’Arts Visuals (1999), el premi Príncep d’Astúries de les Arts (2003), el Premi Nacional d’Arts Gràfiques (2014) i la Creu de Sant Jordi (2020).

El cartell fallit de Roland Garros

El cartell del 125 aniversari del FC Barcelona no serà el primer de la seva obra. Ha realitzat nombrosos cartells, especialment de temàtica taurina, com el cartell de la col·lecció de la Real Maestranza de Caballería, i el passat gener es va presentar el cartell per la Biennal del Flamenc de Sevilla 2024, obra de l’artista balear, fruit de la seva afició pels toros i el flamenc. Barceló també va ser l’autor del cartell litogràfic de la darrera corrida de toros en la Monumental, l'any 2011. Curiosament, Barceló va ser escollit per fer el cartell oficial del torneig de tenis de Roland Garros el 1995, però el pintor va crear un cartell amb la imatge d’un matador de toros torejant a la verònica, i l’organització del torneig va descartar l’obra per entendre que no tenia cap relació amb un torneig de tenis.

Cartel censurado Roland Garros Miquel Barceló
Cartell rebutjat de Roland Garros 

 

Cartell XXIII Bienal del Flamenco Miquel Barceló
Cartell XXIII Biennal del Flamenc

 

Al costat de David Carabén a la llotja

Miquel Barceló va visitar la llotja de l'Estadi Lluís Companys de Montjuïc la passada temporada, i se'l va poder veure assegut al costat de David Carabén, el Comissionat del 125 aniversari del Club, càrrec que la Junta Directiva va aprovar el 26 d'abril del 2022, amb l'objectiu d'articular i elaborar el marc conceptual de la celebració d'aquesta important efemèride i de definir i impulsar les accions necessàries que se'n derivin. David Carabén, nascut el 1971 a Barcelona, ​​és llicenciat en Ciències Polítiques, i és conegut per ser el cantant, guitarrista i compositor del grup musical Mishima. Però el pedigrí blaugrana de David Carabén, més enllà d’haver treballat a Barça TV en el passat, se li atorga per ser fill d'Armand Carabén, advocat i economista, que va ser gerent del FC Barcelona entre els anys 1970 i 1975 durant la presidència d'Agustí Montal i Costa, època en què es va democratitzar i catalanitzar el Club. Però pel que més es recorda el pas pel Barça és per ser l'autor del fitxatge de Johan Cruyff i un dels organitzadors dels actes del 75è aniversari de l'entitat el 1974.

Buscant lletra pel Cant del 125è Aniversari

A banda del cartell del 125 aniversari, un altre moment significatiu serà quan es conegui el Cant del 125è Aniversari. El Barça ha convocat el Premi Cant 125è aniversari, un projecte que vol trobar la lletra d’una nova peça musical que es convertirà en la cançó oficial de l’efemèride. La convocatòria d’aquest premi és oberta a tothom i apel·la al talent artístic del país per crear una composició històrica i única, inspirada en el que el Barça significa, la seva idiosincràsia, els seus valors, i en el que l’ha convertit en una icona per Catalunya i per la resta del món. Les composicions, que han de ser originals i escrites en català, es poden lliurar fins al 30 de juny. Les tres peces finalistes passaran a mans d’uns compositors, que crearan una música, i el procés culminarà amb una votació popular que escollirà la composició guanyadora definitiva.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!