Sempre és curiós conèixer coses desconegudes sobre Corea del Nord i la seva manera de funcionar. Però també que l'esport i què es pot veure del món estigui tan controlat. Aquest és el cas del futbol i de la Premier League, la coneguda com a millor lliga del món. La competició anglesa, seguida arreu i amb senyal internacional per poder veure tots els partits, també es pot seguir a Corea del Nord, però amb condicionants importants, no completament i d'una manera bastant diferent.

El control del futbol i l'aposta per la Premier League

El passat 13 de gener del 2025 va començar la Premier League a Corea del Nord. Sí, fa tot just un mes, i no el 16 d'agost del 2024, tal com realment va passar. El control total dels mitjans de comunicació i del què es pot veure al país és tan gran que al futbol també hi ha condicionants, tal com explica un detallat informe de 38 North. La cobertura de la competició de la regularitat anglesa d'aquest curs es va començar a emetre fa unes setmanes, i a Corea del Nord encara no saben que el Liverpool és el líder clar i que el Manchester City de Pep Guardiola no està en un bon moment... ni ho sabran.

La realitat és que els treballadors de la Korean Central Television (KCTV), qui emet els partits de la Premier League, han tingut molta feina durant els últims mesos. Els partits que posen en antena no són de 90 minuts com habitualment, sinó que només tenen una hora de durada. Cada duel ha estat comprimit, amb una selecció d'imatges i eliminant qualsevol cosa que no agradi al règim.

Pep Guardiola Manchester City Leicester / Foto: Europa Press
Pep Guardiola aplaudint després d'un partit del Manchester City a la Premier League / Foto: Europa Press

Però és que la cosa no s'acaba aquí, ja que el més interessant de tot és que no hi ha ni rastre del Tottenham Hotspur, del Brentford ni del Wolverhampton Wolves. I què tenen en comú aquests tres equips? Doncs que tots ells tenen jugadors sud-coreansHeung-min Son, capità del Tottenham i gran estrella de Corea del Sud, Ji-Soo Kim, defensa del Brentford, i Hee-Chan Hwang, davanter dels Wolves, són els culpables d'aquesta decisió.

I això no és tot, ja que també passa el mateix amb la Champions League. La temporada passada, per exemple, un equip com el PSG va ser vetat de les emissions... perquè tenen el sud-coreà Kang-in Lee, ex del València.

Heung-min Son Tottenham Hotspur / Foto: Europa Press
Heung-min Son celebrant un gol amb el Tottenham Hotspur / Foto: Europa Press

El Manchester City, l'equip més repetit a Corea del Nord

Uns partits seleccionats minuciosament, però també sent ben poquets els que s'acaben emetent... i a sobre els repeteixen diverses vegades durant la temporada. Per això mai arriben a saber qui guanya la lliga. El futbol internacional es veu a comptagotes a Corea del Nord, però sí és l'esport preferit per posar a la televisió. Si al 2022 es va apostar per les lligues espanyola, anglesa, alemanya, italiana i francesa, des del 2023 s'aposta per la Premier League, la Champions i el Mundial.

A més, la postproducció és enorme, ja que a banda de la reducció dels partits a 60 minuts, també es posen gràfics específics en coreà, es difuminen tot tipus de logotips, i en ocasions tapen la publicitat. Mostra d'això és que de la temporada passada només es van emetre 21 partits de la Premier, sent el Manchestrer City el més vist de tots. El conjunt de Guardiola es va veure 33 vegades en 8 partits diferents, mentre que el Chelsea va ser el segon més vist, en 27 ocasions de 6 partits diferents.

La curiositat és que encara que aquesta temporada els vetats siguin el Tottenham, el Brentford i els Wolves, per tenir jugadors sud-coreans, també podria ser que altres equips es quedessin sense ser vistos. La temporada passada els cinc equips sense emissions a la KCTV van ser el Brentford, el Brighton, l'Everton, el Tottenham i els Wolves, no sempre per aquest tema dels jugadors dels veïns del sud. I aquest és un dels misteris del futbol a Corea del Nord.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!