Primer per la data, i després pel controvertit context cultural del país amfitrió. El Mundial de Qatar 2022 ha estat focus de debat per diverses raons, però sens dubte, serà únic per les circumstàncies que l'envolten. L'espectacle més gran del futbol arriba a Orient Mitjà i ja queda menys d'una setmana perquè rodi la pilota a l'estadi d'Al Bayt, a Jor. Situat al nord del país, aquest és un dels espectaculars escenaris que s'han condicionat per la cita mundialista a partir d'una inversió multimilionària. I és que, des dels estadis, fins als teleespectadors, passant pels turistes i pels ingressos televisius, el Mundial de Qatar està envoltat de xifres monumentals.

🏟️ Els 8 estadis on es disputarà el Mundial de Qatar 2022: capacitat, ciutats i més curiositats

1
El Mundial amb més inversió de la història
Més de 220.000 milions d'euros

Fins al moment, Brasil 2014 era el Mundial en què més diners es van invertir amb uns 15.000 milions d'euros. El seguia Rússia 2018 amb un total d'11.600 milions, però el Mundial de Qatar 2022 els envia al segon i al tercer lloc de manera sobrada en haver emprat més de 220.000 milions d'euros en la seva organització.

2
Estadi de Lusail
2.105 milions d'euros

Qatar 2022 es disputarà en 8 seus diferents que presentaran unes condicions òptimes per tal que el futbol sigui l'únic protagonista fins a la gran final del pròxim 18 de desembre. Aquesta es disputarà a l'estadi més gran del país: l'Estadi de Lusail. Amb capacitat per a 94.500 espectadors, presenta un disseny inspirat en les llums i ombres que caracteritzen els fanals del país i amb elements de decoració que volen representar els bols de ceràmica àrabs. A més a més, cal destacar que és un estadi autosuficient gràcies a la plantació de plaques solars que alimenten el recinte i els seus voltants. Sigui com sigui, es preveu que sigui desmuntat després del Mundial per convertir-lo en un espai per a la comunitat, amb escoles, habitatges, botigues i centres de salut. Traduït a xifres, uns 2.105 milions d'euros.

[banner-AMP_0]

3
Stadium 974
717 milions d'euros

És un dels estadis que albergaran la competició que més crida l'atenció. Stadium 974, amb capacitat per a 40.000 espectadors, està construït utilitzant contenidors de transport marítim i elements d'acer per retre homenatge al port i a la història industrial de la ciutat de Doha. Com amb el cas de l'estadi de Lusail, es preveu que sigui desmuntat després del Mundial per atendre a altres necessitats. La inversió en la seva adaptació, uns 717 milions d'euros.

4
Estadi Ciutat de l'Educació / Qatar Foundation
700 milions d'euros

L'Estadi Ciutat de l'Educació deu el seu nom a la seva ubicació, ja que està situat en una zona plena d'universitats. Té capacitat per a 45.350 assistents i una particular forma de diamant irregular que ha estat possible gràcies a la inversió de 700 milions d'euros.

[banner-AMP_1]

5
Estadi Al-Bayt
674 milions d'euros

L'estadi d'Al Bayt, que representa una inversió de 674 milions d'euros, té una capacitat per a 60.000 espectadors i el disseny de la seva façana ha estat inspirat en les particulars tendes de beduïns. Està ubicat al nord del país i, com molts dels altres estadis en què se celebrarà el Mundial, està previst que sigui transformat en acabar el torneig. Serà l'escenari de la cerimònia inaugural.

6
Estadi Al-Thumama
575 milions d'euros

575 milions d'euros han fet possible que l'Estadi Al-Thumama també s'inspiri en la cultura qatariana. La seva façana és una macrosimulació d'un turbant àrab i, sense anar més lluny, el seu nom fa referència a l'arbre autòcton que creix al sud de Doha, on està ubicat. Avui, té capacitat per a 40.000 aficionats, però quan acabi el Mundial, es preveu reduir aquest aforament a la meitat per fer espai per a una clínica esportiva i un hotel.

[banner-AMP_2]

7
Estadi Ahmad Bin Ali
420 milions d'euros

L'Estadi Ahmad Bin Ali és un dels pocs recintes que no és nou. Es va inaugurar l'any 2006, encara que una remodelació el va ampliar fins als 60.000 espectadors que té en el dia d'avui. El seu nom simbolitza les tendes dels nòmades que han viscut al país al llarg de la seva història i la inversió en ell per al Mundial no baixa dels 420 milions d'euros.

8
Estadi Internacional Khalifa
374 milions d'euros

L'Estadi Internacional Khalifa és el més històric del país. Inaugurat en el 1979, té una capacitat d'aproximadament 50.000 assistents gràcies a la inversió de 374 milions d'euros. Remodelat durant l'any 2017, una de les millores que va incloure, a banda d'augmentar el seu aforament, va ser per implementar el complex sistema de refrigeració que situarà la temperatura dins de la majoria d'estadis del Mundial entorn dels 22 graus.

9
Estadi Al Janoub
286 milions d'euros

Un dels recintes que també destaca molt pel seu disseny exterior és l'Estadi Al Janoub dissenyat per la premiada arquitecta, Zaha Hadid. A partir de 286 milions d'euros d'inversió, dins del que representen les veles dels vaixells dhow que naveguen pel golf Pèrsic hi caben 40.000 persones

10
5.000 milions de telespectadors
segons les dades de la FIFA

Rússia 2018 va ser seguit per televisió per més de 3.500 milions d'espectadors, batent així el rècord previ. No obstant això, es preveu que aquesta nova Copa del Món torni a polvoritzar registres televisius i, segons la FIFA, uns 5.000 milions de teleespectadors no es perdran Qatar 2022.

11
6.560 milions d'euros
Ingressos del Mundial

En clau expectatives, la FIFA va estimar els ingressos del Mundial de Qatar 2022 en 6.560 milions d'euros, mentre que el govern qatarià va fer-ho en 17.000 milions d'euros.

12
1,2 milions de turistes
segons l'estimació del govern de Qatar

Amb el pas dels dies i cada cop més a prop de l'inici del Mundial de Qatar, el govern del país esperava al principi 1,5 milions de turistes, però, després de l'última estimació, aquesta xifra ha baixat. Ara, s'esperen 1,2 milions de visitants.