Carmen Valero ha mort a la matinada d'aquest dimarts a l'edat de 68 anys. La doble campiona del món de camp a través els anys 1976 i 1977 i primera atleta olímpica espanyola, estava ingressada en cures intensives des de la setmana passada després de patir un vessament cerebral que li ha causat la mort, segons ha informat la Reial Federació Espanyola d'Atletisme.
Valero va néixer a la localitat terolenca de Castellseràs el 4 d'octubre de 1955, encara que molt aviat va venir cap a Catalunya, fixant la seva residència a Sabadell, on ha mort. "Em sento mig catalana i mig aragonesa", va dir en diferents ocasions. L'atleta va ser una figura clau en l'esport femení a Espanya, guardonada amb la Medalla de plata al mèrit esportiu pel Consell Superior d'Esports.
Una dona que va canviar la història
Valero va ser la primera dona a competir en uns Jocs Olímpics, a Montreal 1976, on va competir en 800 i 1.500 metres. Al seu palmarès també figuren quinze campionats d'Espanya de pista en distàncies com els 3.000 i 5.000 metres i aquests dos campionats del món de camp a través a Chepstow 1976 i Düsseldorf 1977, sent 25 vegades internacional i plusmarquista nacional dels 800, 1.500 i 3.000 metres aquells anys.
"Avui és un dia molt trist, se'ns fa impossible dir adeu a la dona que va transformar la nostra història. Carmen va ser un talent innat enmig d'unes circumstàncies gairebé impossibles per a la dona. Avui som allò que som, gràcies a ella. Mai t'oblidarem", ha declarat Raúl Chapado, president de la Real Federació Espanyola d'Atletisme.
La nena que corria amb un cascavell
Quan era una nena de vuit anys, Valero corria amb un cascavell lligat al turmell perquè els seus pares poguessin saber on estava mentre corria per les muntanyes de Cerdanyola, ja que només pensava a córrer. Un pensament que no era acceptat en aquella època a Espanya, on l'atletisme per a les dones estava prohibit perquè per a Pilar Primo de Rivera, cap de la Secció Femenina de Falange, córrer feia que les dones semblessin homes.
Coneixedor del talent de la seva filla i de les dificultats que tindria per poder mostrar-lo, el seu pare va traslladar tota la família a Sabadell, on la Carmen va començar a entrenar-se amb la Joventut Atlètica de Sabadell. A les ordres de Josep Molins, el seu entrenador, allà va començar la seva reeixida carrera.