Helmut Duckadam és i serà un dels màxims ogres de la història del Barça. I és que va ser el gran artífex que el conjunt blaugrana visqués un malson a la final de la Copa d'Europa de Sevilla del 1986 en aturar els 4 penals que va llançar el Barça, fent inútils les intervencions d'Urruti. Aquest dilluns s'ha conegut la mort de Duckadam, als 65 anys, fruit d'una aturada cardíaca.

Per sempre quedarà la imatge d'aquell porter vestit de verd i amb un bigoti propi dels 80 celebrant l'aturada a Marcos Alonso, la definitiva, que convertia un equip totalment desconegut, l'Steaua de Bucarest, format íntegrament per jugadors romanesos, en el nou campió d'Europa. El Barça havia viatjat a Sevilla pràcticament a recollir la copa, acompanyat per 70.000 aficionats. El cop va ser duríssim.

L'Heroi de Sevilla

Nascut a Semlac, una població pròxima a Hongria, Duckadam no va tardar a destacar com a porter, en els clubs de la zona, fins que el 1982 va ser fitxat per l'Steaua de Bucarest, l'equip vinculat a l'exèrcit. En plena dictadura de Nicolae Ceaușescu, el poder de l'Steaua va anar en augment, fins a convertir-se en el gran dominador del futbol romanès, amb futbolistes com Belodedici, Lacatus, Balint o Piturca, que arribaria a encadenar 104 partits sense perdre. Amb tot i això, el seu paper a Europa no deixava de ser pobre, per la qual cosa en plantar-se a la final tothom va donar per fet que el guanyador seria el Barça.

"Amb el Barcelona clarament favorit, el nostre objectiu era simplement disputar un bon partit per al futbol romanès i per a nosaltres mateixos. Teníem un equip molt tàctic, amb bons defenses i jugàvem al contraatac", va recordar Duckadam en una entrevista a la revista Panenka. L'Steaua va aguantar els 120 minuts i es va plantar a la tanda de penals. Els romanesos van fallar els 2 primers llançaments, però Duckaman en va parar 4 de seguits, una gesta impressionant.

Helmuth Duckadam, el 1986 / Foto: Wikimedia Commons

Retirada prematura i president del Steaua

El més curiós de tot és que el partit de Sevilla va ser l'últim que va disputar Duckaman, que amb 27 anys es va retirar de la pràctica esportiva. En un país llavors tan hermètic com Romania, els rumors van ser molts, encara que el que va prevaler va ser que un dels fills de Ceausescu va ordenar a uns sicaris que li trenquessin les mans al porter per conduir un Mercedes, un fet prohibit a Romania, i que havia estat un regal d'un aficionat milionari del Reial Madrid.

Anys després, a Panenka, Duckadam ho va negar i va explicar que va patir un aneurisma que el va obligar a penjar els guants. Malgrat ser un heroi, l'exporter va tenir una vida normal després de retirar-se. Va treballar en una fàbrica de mobles fins que va aconseguir jubilar-se pels seus problemes físics crònics. El 2010, fruit de la seva amistat amb l'influent polític "Gigi" Becali, propietari de l'Steaua, Duckadam es va convertir en el nou president del club, càrrec que encara conservava en el dia d'avui, quan una aturada cardíaca ha acabat sobtadament amb la seva vida. Per als seguidors de l'Steaua sempre serà l'Eroul de la Sevilia, l'Heroi de Sevilla.