El futbol català està de dol. Jaume Olivé, un dels pares de la Masia del Barça i exjugador de clubs com el Sants, el Gavà i el Badalona i exentrenador del Martinenc, el Prat, el Sant Andreu, el Santboià, el Júpiter el Figueres i el Premià ha mort aquest dimecres als 89 anys d'edat. Olivé va deixar empremta per allà per on va passar, però especialment rellevant va ser la seva participació, al costat d'Oriol Tort i Lluís Pujol, en la creació de la Masia com a bressol de talents futbolístics, un projecte clau en la història del Barça.
Jaume Olivé va arribar al Barça el 1971, per ser el coordinador del futbol base blaugrana, a més d'entrenar anys després l'equip amateur. De fet, el 1980 va arribar a dirigir un partit del Barça Atlètic. El seu paper principal, però, va ser el de donar-li sentit a la Masia, projecte que es va iniciar el 1979, la formació de joves talents a través d'un mètode treballat i polit, una tasca que acabaria convertint el futbol base del Barça en un dels més fructífers, admirats i respectats de tot el planeta.
El naixement de la Masia
Jaume Olivé era una persona de fortes conviccions, de rutines i mètodes. Va teixir una espectacular xarxa de contactes per tot Catalunya, a la recerca de joves talents que poguessin aterrar en la Masia, per rebre la millor formació possible de cara a un futur en el futbol professional. Molt recordat va ser sempre el fitxatge de Pep Guardiola, que va sorgir després de la xivatada d'un exàrbitre, que li va avisar que en el Gimnàstic Manresa hi havia un xaval diferent, amb una qualitat especial per jugar a futbol. "Aquest nanu està molt bé, té el futbol al cap", li va dir Oriol Tort, l'encarregat d'anar a veure Guardiola en acció.
Pep Guardiola va ser només un més de la infinitat de jugadors que van passar per la Masia gràcies a Jaume Olivé, Oriol Tort i Lluís Pujol, els ideòlegs d'una manera de treballar que arribaria a formar a jugadors com Xavi Hernández, Andrés Iniesta, Sergio Busquets, Gerard Piqué o Leo Messi, un treball de dècades que viuria el seu punt culminant el 2010, quan de la mà de Guardiola un Barça farcit de jugadores del planter va aconseguir l'històric sextet i el reconeixement del tot el planeta futbol.
Sortida del Barça per la porta del darrere
La sortida d'Olivé del Barça va ser polèmica, encara que el preparador va dir el que havia de dir i va tornar al seu estimat futbol català. "He vist coses de Terry Venables que no m'han agradat", va afirmar en el seu adeu. "Està clar qui ha cobrat comissió", va afegir després de confirmar-se els fitxatges de Mark Hugues i Gary Lineker. "Ha fet d'intermediari Denis Road, íntim amic de l'entrenador, sobren paraules".
Olivé, de fet, va afirmar que el davanter que ell havia recomanat era un altre, Marco Van Basten. "Tot va semblar que prenia cos, però de cop i volta el tema va desaparèixer del mapa", va explicar. "Segur que més d'un directiu destaparà alguna ampolla per celebrar-ho, però me'n vaig amb la consciència tranquil·la. Han estat 18 anys en el club, un període crec que fructífer per al FC Barcelona". Gairebé 30 anys després, no hi ha dubte que va deixar empremta en el club.