La Serie A torna a estar a sota el punt de mira de la justícia italiana. La Guardia di Finanza, cos de policia militar que depèn del ministeri d'economia d'Itàlia, ha entrat a les diferents seus de la Juventus de Torí per ordre de la Fiscalia per presumptes corrupteles. El ministeri públic sospita d'irregularitats en la compravenda de jugadors. Per aquesta raó, es troben investigant totes les factures de les operacions dutes a terme entre els anys 2019 i 2021 per part de la Vecchia Signora.

Entre aquestes, es troba el bescanvi entre la Juventus i el Barça protagonitzat per Miralem Pjanic Arthur Melo. Sota la firma de Josep Maria Bartomeu, el club català i el transalpí van acordar intercanviar ambdós migcampistes per tal de guarir els exercicis econòmics de cada entitat a finals de temporada. 

Arthur Melo, durant un partit contra la Roma / EuropaPress

El motivant de l'operació

Sobre el paper, Arthur va arribar a la Juventus de Torí per 72 milions d'euros i Pjanic va aterrar al Camp Nou per 60. Aparentment, Josep Maria Bartomeu i el Barça treien 12 milions d'euros de rèdit de la compravenda, però el quid de la qüestió resideix en l'interès a curt termini que va motivar a les altes esferes dels dos clubs a dur a terme els fitxatges. 

En el cas de la venda d'un jugador, els ingressos s'obtenen de manera immediata i es poden comptabilitzar al moment. Pel que fa a una compra, es pot repartir el seu preu durant les temporades estipulades al contracte del nouvingut per tal de no haver d'afrontar la despesa total en un sol any. Concretament, si Pjanic va costar 60 milions d'euros al Barça i va signar per 4 temporades, el club blaugrana tan sols ha de justificar 15 milions per temporada referents a l'operació del bosnià. 

Miralem Pjanic lluint el seu nou dorsal en la seva arribada al Barça / FC Barcelona

El pegat legal a les finances dels clubs

D'aquesta manera, Josep Maria Bartomeu així com ho fan molts altres presidents amb el seu club, va comptar els 72 milions de la venda d'Arthur com a beneficis de la temporada 2019/20 i va fer-los servir de pegat per tapar el forat a les finances del Barça d'aquella temporada i resoldre l'exercici econòmic en positiu. 

L'intercanvi va ser un èxit si posem l'ull als comptes bancaris de les entitats. Tant Barça com Juventus no van presentar pèrdues i coincidien en haver tancat un bon negoci. No obstant això, ambdós jugadors han desaparegut del mapa des del bescanvi. L'un assegut a les banquetes d'Itàlia i l'altre buscant-se fer un lloc al futbol turc. 

 

Imatge principal: Josep Maria Bartomeu consultant el mòbil / EFE