9 de juliol de 2014. L'Argentina de Leo Messi elimina a la tanda de penals Holanda a les semifinals del Mundial del Brasil.

Des d'aleshores, el conjunt oranje no torna a participar en la fase final d'un gran torneig de seleccions fins a l'actual Eurocopa, ja que no participa ni en l'Eurocopa del 2016 ni en el Mundial del 2018, encara que ara ja no és Holanda, sinó Països Baixos, una nova denominació que està causant controvèrsies.

holland

Logotip creat pels Països Baixos per promocionar el turisme i que l'1 de gener de 2020 va deixar d'utilitzar-se / Holland.com

La part pel tot

Els Països Baixos és un estat format per 12 províncies: Brabant Septentrional, Drenthe, Flevoland, Frísia, Gelderland, Groningen, Limburg, Overijssel, Utrecht, Zelanda, Holanda Meridional i Holanda Septentrional. Sota aquest prisma, doncs, és senzill entendre per què no s'ha de denominar Holanda, ja que certament en fer-ho s'està obviant gran part del territori.

El problema és que va ser el mateix estat qui va decidir, fa més de 25 anys, promocionar-se com a Holland, nom amb el qual des de feia molt temps es coneixia el país, i va afegir com a emblema la simbòlica tulipa, una estratègia turística que va funcionar a la perfecció. De fet, el web oficial del turisme neerlandès era Holland.com. No s'ha d'oblidar que Holanda Meridional i Holanda Septentrional aglutinen les ciutats més importants del país: Amsterdam, Rotterdam i la Haia, a més dels paisatges més característics.

Holanda De Jong Depay Europa Press

Depay i De Jong són futbolistes neerlandesos, però també holandesos / EFE

Una correcció amb el turisme com a base

L'estratègia, però, acabaria morint d'èxit. La massiva promoció va ser un reclam per al turisme low cost, que va convertir Amsterdam, com passa amb Barcelona, en una ciutat amb turisme excessiu, que perjudica la vida dels residents. D'altra banda, la promoció menyspreava 10 de les 12 províncies del país, que es veien "holanditzades" sense ser-ho. "Queda una mica estrany que es promocioni només una petita part dels Països Baixos a l'estranger, és a dir, només Holanda", va explicar fa un temps la ministra de Comerç Exterior, Sigrid Kaag,

Ronald Koeman Holanda Europa Press

Koeman, neerlandès i holandès, en la seva etapa com a seleccionador dels Països Baixos / EFE

Finalment, el Govern dels Països Baixos va decidir canviar aquesta situació promovent una llei per la qual tots els organismes oficials abandonarien el terme "Holanda" i passarien a utilitzar el de "Països Baixos", i això incloïa també les diferents federacions esportives, així com els representants del país als Jocs Olímpics.

Koeman, Depay i De Jong continuen sent holandesos

Possiblement hauran de passar anys fins que es deixi d'utilitzar del tot el terme Holanda per referir-se a tots els Països Baixos i perquè s'entengui que l'idioma "holandès" és realment un dialecte del "neerlandès".

Ronald Koeman, per exemple, és un entrenador neerlandès, però també holandès, ja que va néixer a Zaandam, una ciutat d'Holanda Septentrional. I el mateix passa amb De Jong o Depay, ja que ambdós són d'Holanda Meridional.

La selecció d'Holanda, però, ja no existeix. Ara és la dels Països Baixos.

 

Imatge principal: La selecció holandesa, liderada per Cruyff, que es va quedar a les portes de guanyar el Mundial de 1974 / FIFA.com