Tsunami Democràtic ha aconseguit polaritzar l'atenció del Clàssic que han disputat aquest dimecres Barça i Real Madrid al Camp Nou. Tot i que l'acció dins del camp no ha aconseguit la contundència que es proposava aquest moviment, la reivindicació de l'Spain, sit and talk! ha marcat l'atenció mediàtica de la jornada en una cita esportiva que desperta interès molt més enllà de les fronteres de l'Estat espanyol.

Aquest era el primer objectiu, segons l'organització, acaparar el focus mediàtic i "deixar en evidència l'Estat". La mobilització del Tsunami ha obligat els Mossos a organitzar un dispositiu policial espectacular des de primera hora del matí, que s'ha desplegat per tota l'àrea que envolta el camp i ha obligat a concentrar els jugadors dels dos equips i el quadre arbitral plegats -i blindats- a l'Hotel Princesa Sofia. 

Concentració pacífica

Després de dies amb especulacions de tota mena sobre en què consistiria l'acció de Tsunami, a partir de les quatre de la tarda, quatre hores abans de l'inici del partit, s'ha posat en marxa la convocatòria. Milers de persones han omplert pacíficament els carrers que envolten el camp, i s'han distribuït els 100.000 cartells blaus amb el lema Spain, sit and talk! preparats per l'organització.

En un primer moment, fins i tot la Diagonal ha quedat tallada. Tot s'ha produït sense incidents al llarg de la tarda. De fet, Tsunami ha insistit en cada comunicació sobre la necessitat que la reivindicació fos pacífica. Els aldarulls han començat amb el partit ja en marxa.

Fins el darrer moment, Tsunami no ha explicat en què consistiria l'acció. Al matí, ha anunciat que tot i que no tenia intenció de demanar el llançament de pilotes al camp, recollia la informació publicada en alguns mitjans i convidava a portar pilotes.

Un cop dins de l'estadi, l'objectiu era que el públic aixequés els cartells blaus amb el lema Spain, sit and talk! quan acabés de sonar l'himne del Barça i fins que l'àrbitre xiulés l'inici del matx. Tsunami ha denunciat que aquest objectiu s'ha vist dificultat pel fet que els serveis de seguretat del club han retirat part dels cartells al públic que accedia a l'estadi.

Així mateix, han aparegut dues pancartes a les grades en el moment de la sortida dels jugadors al camp, que han compartit espai amb un mosaic de la senyera preparat pel Club.

Pilotes grogues al camp

Quan havien transcorregut 10 minuts de la segona part i s'ha produït la substitució de Semedo per Arturo Vidal, han començat a ploure al terreny de joc desenes de pilotes grogues, que personal del Barça ha recollit ràpidament. Això no obstant, no han pogut evitar que el joc quedés interromput uns minuts. De nou, s'han escoltat al camp crits d'independència mentre a les grades s'exhibien els cartells blaus.

Tsunami ha fet una valoració positiva de com ha transcorregut la protesta dins de l'estadi que, segons ha assegurat, "ha fet veure i sentir el lema a tot el món, tot i la censura inexplicable dels vigilants privats".

Fora de l'estadi no s'ha aconseguit, tal i com havia assegurat, que es pogués seguir el partit, i la pantalla preparada a la Travessera de les Corts amb aquest objectiu no ha funcionat.

L'organització ha admès que l'acció amb el missatge que volia transmetre no ha resultat del tot reeixida i ho ha atribuït a l'actuació policial. "Epic fail? Tsunami no ho creu. Un cop més, la gent no ha fallat i seguim tenint clar que això continua mentre no hi hagi autodeterminació, drets i llibertat", assegura a través de les xarxes.

Al mateix moment en què el públic intentava accedir a l'estadi, amb estricte controls de seguretat que han provocat taps a tots els accessos, a la Travessera de les Corts han començat els incidents. I també, les càrregues policials.