El riu Sena ha estat l'emblema principal de les pràcticament quatre hores d'una cerimònia d'inauguració d'uns Jocs Olímpics de París 2024 totalment diferent i amb un final apoteòsic. Per primera vegada no hi ha hagut un Estadi Olímpic com a epicentre de l'acte d'obertura d'unes olimpíades, sinó que l'aigua i la Torre Eiffel com a destí final han estat les eleccions. Canvi de la tradició, però parlant de la destrucció, de l'art, del foc, de la música, de la història... i també de l'esport per definir una estrena d'uns Jocs Olímpics que ha estat passada per aigua.
De Zinénide Zidane, al foc en globus i final a la Torre Eiffel
Si l'exfutbolista francès Zinédine Zidane ha estat qui ha arrencat amb la torxa a les mans, un encaputxat s'ha acabat quedant amb el foc que venia des del santuari d'Olímpia. Lady Gaga ha començat amb la música, amb Moulin Rouge, també amb Els Miserables, apareixent Notre Dame, el Museu del Louvre, amb homenatge als germans Lumière... i reconeguts artistes francesos li han donat el toc més local.
I per acabar amb un final de festa a la Torre Eiffel, també amb l'aparició estel·lar de Zidane, Rafa Nadal, Serena Williams, Nadia Comăneci, Carl Lewis, Amélie Mauresmo, Tony Parker, atletes paralímpics, Michaël Guigou, Allison Pineau, Jean-François Lamour i una llarga llista d'esportistes francesos que han acabat amb Marie Jose Perec i Teddy Riner fent l'últim relleu. Un enorme globus encès amb la flama olímpica s'ha enfilat cap al cel de París des del Jardí de les Teuleries. I la cantant canadenca Céline Dion ha acabat cantant l'Himne de l'Amor d'Édith Piaf sota la Torre Eiffel.
Thomas Bach, el president del COI, i Emmanuel Macron, el president de la República Francesa, han presidit un acte que ha comptat amb un centenar de caps d'estat i de govern d'arreu del món. Fins a 45.000 policies vetllant per la seguretat de tots ells i dels 320.000 francesos que han rodejat el recorregut pel perímetre del Sena.
S'ha repassat tota la vida francesa, de l'esperit de la revolució a l'amor, de l'aigua del Sena a la terra del Trocadéro, i sempre amb el destí de la Torre Eiffel, l'emblema d'aquests tercers Jocs Olímpics que es disputen a la capital francesa. I és que París torna a recuperar uns Jocs Olímpics 100 anys després de veure la flama presidir unes setmanes d'intensa competició esportiva.
Els esportistes naveguen pel Sena
Els esportistes, els grans protagonistes de l'esdeveniment, han navegat repartits en 85 vaixells per un recorregut de 6 quilòmetres. Dins d'embarcacions de diferent eslora, però sumant el total de 205 països i molts més representants esportius amb els seus uniformes i onejant banderes. I tot i començar bé la jornada, els núvols han acabat donant pas a la pluja, que ha molestat els esportistes que s'han enfundat impermeables i també s'han protegit amb paraigües.
Espanya, amb una representació multitudinària, ha compartit vaixell amb Estònia. I ha entrat dins del cinquè acte d'aquesta cerimònia, el de la fraternitat. També s'han parlat de valors com la igualtat, la fraternitat, la sororitat, l'esportivitat, la llibertat, la festivitat, l'obscuritat, la solidaritat, la solemnitat o l'eternitat.
Al final, sí que ha estat una inauguració totalment diferent, però al mateix temps no ha acabat de convèncer tot i el gran final. A més, han hissat la bandera olímpica al revés. I la pluja també ha aprofitat per aigualir part de l'espectacle, que podria haver estat molt més lluit. Però el més positiu de tot és que a partir d'aquest dissabte continuarà la competició i es començaran a repartir les medalles. Per sort, l'esport serà el protagonista absolut a París fins al proper 11 d'agost.