Portugal s'ha imposat amb solvència a Turquia en el seu segon partit de l'Eurocopa i ja està en vuitens de final. La selecció dirigida per Roberto Martínez ha estat molt superior a una Turquia que, a diferència del seu primer partit davant de Geòrgia, ha estat molt espessa en atac i molt fràgil en defensa. Bernardo Silva ha avançat Portugal, un error inexplicable turc ha posat el 0-2 i Bruno Fernandes ha aprofitat un regal de Cristiano Ronaldo, que s'ha convertit en el màxim assistent de la història de l'Eurocopa, per sentenciar el partit. Amb aquesta victòria, Portugal és, juntament amb Alemanya i Espanya, la tercera selecció classificada per a vuitens. Turquia, en canvi, se la jugarà davant de la República Txeca en l'última jornada.

Cristiano Bruno Fernandes Portugal EURO / Foto: EFE
Cristiano Bruno i Bruno Fernandes durant el Portugal Turquia / Foto: EFE

Domini lusità de principi a fi

L'encontre ha arrencat amb molta intensitat i amb una Portugal volent ser protagonista. Turquia, en canvi, ha sortit amb la intenció de defensar lluny de la seva porteria i sortir ràpidament al contraatac. El ritme era tan alt que, ja en el primer minut, ha arribat la primera ocasió del partit. L'ha tingut Cristiano, amb una volea a una centrada de Bernardo Silva que ha atrapat Bayindir sense problemes. Als sis minuts, ha estat la selecció turca qui ha estat a punt d'avançar-se amb una gran jugada col·lectiva. Çelik ha rebut la pilota en banda i ha posat una centrada al segon pal que no ha aconseguit rematar cap a porteria Kerem Aktürkoğlu.

Després de l'avís de Turquia, Portugal ha provat de baixar les revolucions a l'encontre amb el control de la pilota i amb el pas dels minuts, els de Roberto Martínez s'han fet amos del partit. El domini d'era tal que, al minut 21, Portugal s'ha avançat al marcador. Rafael Leao ha connectat amb Bruno Mendes en banda esquerra i el lateral del PSG ha posat una centrada que, gràcies a un mal refús d'Akaydin, Bernardo Silva ha aprofitat per marcar el 0-1 amb una gran definició amb l'esquerra.

Bernardo Silva Gol Portugal Turquia / Foto: EFE
Gol de Bernardo Silva al Portugal-Turquia / Foto: EFE

Minuts més tard, una altra d'internada per la banda esquerra de Nuno Mendes i de nou una centrada mal refusada per la defensa turca, ha acabat amb una volea des de la frontal de Bruno Fernandes, que ha marxat desviada. Eren els minuts més delicats per a Turquia, que era irreconeixible i així s'ha pogut veure en el minut 28, quan un error de comunicació entre Akaydin i el seu porter, ha acabat amb el segon gol de Portugal i el que és, fins al moment, el gol més ximple de l'Eurocopa. Cancelo ha recuperat la pilota en el centre del camp i ha sortit ràpidament al contraatac, però no s'ha entès amb Cristiano. La pilota la tenia ja controlada Turquia, però de manera inexplicable, Akaydin li ha volgut passar la pilota a Bayindir quan aquest estava sortint cap a ell i ha acabat introduint-se'l a la seva pròpia porteria.

Intercanvi de papers abans del descans

Amb 0-2, per a Turquia no hi havia més remei que anar-se'n a l'atac, i així ha estat. Turquia i Portugal s'han intercanviat els papers i han estat els turcs qui han portat la iniciativa en els últims minuts de la primera part. Aktürkoglu ha estat el jugador més desequilibrant de Turquia i ha pogut retallar distàncies. Després d'una gran jugada individual, l'extrem del Galatsaray ha intentat sorprendre Diogo Costa pel primer pal, però el porter lusità ha reaccionat divinament per enviar la pilota a córner. Portugal no ha patit en cap moment i també ha tingut les seves oportunitats al contraatac. Primer Bruno Fernandes, amb un tret potent, i Cristiano després, amb un tir des de la frontal, han pogut sentenciar el partit abans del descans, però els seus intents han marxat desviats.

Turquia Portugal Autogol / Foto: EFE
Autogol de Turquia davant de Portugal / Foto: EFE

Segona part amb poca història

Tant Roberto Martínez com Vincenzo Montella han mogut fitxa en l'entretemps. Ruben Neves i Pedro Neto han substituït Palhinha i Rafael Leao a Portugal, mentre que Yusuf Yazici ha entrat en lloc d'Orkun Kökçü a Turquia. El mateix Yazici ha protagonitzat la primera ocasió de la segona part. El davanter del Lille ha provat sort amb un xut llunyà, però Diogo Costa l'ha aturat sense gaires dificultats.

El segon acte no ha tingut gaire història. Turquia ha volgut tenir més control, però li ha faltat claredat en l'últim terç del camp i no ha aconseguit generar ocasions de gol. Per la seva part, Portugal s'ha adaptat al que demanava el partit en tot moment i en el minut 55 ha sentenciat l'encontre. Un doble error de la defensa de Turquia, primer amb la línia defensiva i després per no aclarir la pilota, ha permès a Cristiano Ronaldo rebre sol i quan ho tenia tot de cara per estrenar-se en aquesta Eurocopa, ha volgut regalar-li el gol a Bruno Fernandes, que ha marcat el 0-3 definitiu a pler. Amb aquesta assistència, Cristiano s'ha convertit en el màxim assistent de la història de l'Eurocopa.

Passi Cristiano Gol Portugal Turquia EURO / Foto: EFE
Assistència de Cristiano a Bruno Fernandes / Foto: EFE

Quan faltaven 20 minuts per al final, ha entrat Arda Güler, que va ser MVP en el primer partit contra Geòrgia i ha estat suplent per fatiga, però no ha pogut fer res per a. Turquia ha millorat alguna cosa, però en cap moment no ha sabut posar-li mà a una Portugal que s'ha mostrat molt sòlida en defensa durant tota la segona part, la qual ha tingut més joc a les grades que en el camp, ja que n'hi ha hagut fins a quatre d'espontanis.

Geòrgia i la República Txeca es compliquen la vida

En l'altre partit del Grup F, Geòrgia i la República Txeca han empatat a un en un partit que els txecs han merescut guanyar, però un fantàstic Mamardashvili ho ha evitat. Els georgians s'han posat per davant a l'última acció de la primera part, gràcies a la intervenció del VAR, que ha decretat un penal per una mà del defensa txec Hranac. Mikautadze ha estat l'encarregat de transformar el llançament des dels 11 metres i posar l'1-0 al marcador abans del descans.

Després del pas per vestidors, la República Txeca ha sortit millor que Geòrgia, i sobre l'hora del partit, Shick ha aprofitat un rebuig a la sortida d'un córner per empatar el partit. En l'últim minut, amb els txecs llançats pels tres punts, Geòrgia ha tingut la victòria amb un gran contraatac, però el xut final de Lobjanidse, quan estava sol davant de Stanek, se n'ha anat a dalt.

Geòrgia República Txeca EFE
Lobjanidse després de la Geòrgia-República Txeca / Foto: EFE

Amb aquest empat, Geòrgia i la República Txeca sumen el seu primer punt en aquesta Eurocopa. Un punt que és insuficient per a ambdues seleccions, però que els manté amb escasses opcions de poder classificar-se per a vuitens. En l'última jornada del Grup F, Geòrgia es veurà les cares amb Portugal i la República Txeca s'enfrontarà a Turquia. Ambdós partits, dijous a les 21h.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!