A escasses hores del tancament del mercat de fitxatges hivernal de les cinc grans lligues europees, les xifres indiquen que la Premier League, i l'Aràbia Saudita, han apostat per contenir la despesa.
La lliga anglesa, en aquesta finestra, ha reduït de manera significativa la seva inversió en incorporacions de nous jugadors, passant dels 853 milions d'euros de la passada campanya hivernal, a només uns 81 milions d'euros aquest any, una reducció del 90%, fins al moment.
Aquesta dràstica disminució de la despesa en fitxatges podria estar relacionada amb imminent arribada d'un regulador financer independent, creat pel govern britànic, així com per la sèrie de sancions imposades per la Premier League a clubs com l'Everton i Nottingham Forest per haver violat les regles de rendibilitat i sostenibilitat financera que hi són vigents en el campionat anglès.
Una situació que podria estendre's al Manchester City, pendent|arracada de conèixer les conseqüències del seu comportament financer que, com la resta de clubs de la Premier, s'ha basat en un model a pèrdues, especialment a l'hora de fitxar jugadors en les últimes temporades.
A més, aquesta menor inversió en fitxatges es trasllada també a l'àmbit dels drets audiovisuals, on també es percep una frenada per part dels operadors en la inversió.
Les conseqüències s'estan traslladant als aficionats, ja que, segons recullen diversos mitjans anglesos com 'The Telegraph', els clubs anglesos estan incrementant dràsticament els preus dels abonaments i entrades per compensar les pèrdues i falta de capacitat de generar altres ingressos.
Aquestes xifres contrasten amb les de LALIGA i la Bundesliga, les dues grans competicions europees que aposten per la sostenibilitat financera dels seus clubs a través de regles que permeten mantenir els clubs sanejats.
En el cas de l'espanyola, aquest mercat s'ha caracteritzat, a compte del que pugui passar en aquestes últimes hores de mercat, per un augment en la inversió en fitxatges, passant de 34 milions d'euros la temporada passada a 63 milions d'euros, un 85% més aquest any.
Els números, per tant, mostren estabilitat i creixement sostenible en la despesa dels clubs que continua després de l'acabament de la pandèmia, sense perdre la competitivitat dels equips espanyols, com es reflecteix en l'èxit de Reial Madrid CF, el FC Barcelona, Atlètic de Madrid i Reial Societat en la Champions League, i que situa a LALIGA com el campionat amb més representant en la fase final de la competició continental per excel·lència.
La Bundesliga per la seva part manté xifres similars tant aquesta temporada com l'anterior, amb una despesa en fitxatges d'al voltant de 70 milions, ja que, com LALIGA, aposta per mantenir un control en la despesa i una sostenibilitat financera que també els permet ser una de les lligues més competitives d'Europa.
Quant a la despesa en fitxatges, els clubs de la Ligue 1 francesa han estat els grans animadors d'aquest mercat d'hivern, ja que, fins ara, han realitzat noves incorporacions per valor per 166 milions d'euros, gairebé un 25% més que el mercat d'hivern anterior.
La competició francesa, que també s'ha mogut a pèrdues, aproximadament 2.000 milions d'euros en els últims 10 anys, acaba d'inaugurar un acord amb el fons CVC, seguint la línia de LALIGA, encara que amb diferències substancials amb el firmat amb la competició espanyola, ja que tota la injecció econòmica que perceben els equips francesos poden utilitzar-la en fitxatges de jugadors sense límits, el que podria tenir conseqüències per a les seves estabilitat econòmica i esportiva a mitjà termini.
Escenari similar també a Itàlia, ja que la Sèrie A, sense un control econòmic a clubs i política de sostenibilitat financera definida, també ha apostat en aquesta finestra per augmentar la despesa respecte a la campanya passada. En dades, la inversió en fitxatges dels clubs italians assoleix fins al moment els 90 milions d'euros, un 114% més que en la 2022/2023 en el mateix període.
Finalment, l'Aràbia Saudita sembla que posa fi a les inversions multimilionàries realitzades com va succeir l'estiu passat. Els clubs del país àrab, després d'haver aconseguit el Mundial de 2034, amb prou feines han gastat en fitxatges en aquesta finestra d'hivern.