Els Jocs Olímpics de París 2024 tot just acaben de donar el tret de sortida a la cerimònia inaugural, però la primera polèmica amb un esportista ja ha sortit a la llum. Sajjad Shenen, participant en judo per la selecció de l’Iraq, està sota sospita de dopatge després de la recollida mostres en una competició prèvia als jocs realitzada a París fa tot just 3 dies, el 23 de juliol.
L’Agència Internacional de Control ha confirmat que els resultats han sortit adversos. Es van trobar restes de substàncies prohibides. Metandienona i Boldenona, que es troben classificades com a esteroides anabòlics-androgènics i no està permès el seu consum abans d’una competició. La mostra va ser recollida en el control antidopatge realitzat tot just finalitzar la prova i els resultats els va comunicar el laboratori dos dies després.
La participació de Sajjad Shenen
La decisió és encara incerta, perquè l’Agència vol seguir investigant les mostres. Mentrestant, l’atleta ha quedat suspès temporalment, el que li impedeix entrenar-se o competir en qualsevol modalitat a qualsevol lloc. Shenen té el dret d’impugnar la imposició de la sanció davant el Tribunal d’Arbitratge Esportiu i de demanar l’anàlisi de la mostra B per intentar demostrar la seva innocència.
L’iraquià, de 28 anys, havia de debutar en aquesta edició el pròxim 30 de juliol a partir de les 11:30 en la categoria de judo -81 kg. El seu rival a la ronda de 1/16 de final, que encara no sap si podrà competir, seria Sharofiddin Boltaboev de l’Uzbekistan. És la seva primera participació en uns Jocs Olímpics, però si el tribunal no rectifica, el seu camí a París 2024 podria acabar abans de començar.
El dopatge als Jocs Olímpics
La història entre atletes i dopatge és com una comèdia romàntica. Malgrat que tots coneixen les substàncies prohibides i saben les possibles conseqüències, els casos són incomptables. Molts d’ells passen desapercebuts, ja sigui per la poca influència de l’esport o del mateix esportista, però d’altres han passat a la història com a grans escàndols, tant dins dels Jocs Olímpics com en altres competicions.
A la gran cita de l’esport hem vist grans noms com el de Carl Lewis perdre un rècord mundial i un or olímpic a causa d’un fàrmac prohibit. L’atleta nord-americana Marion Jones també va perdre les 5 medalles que va guanyar a Sidney 2000 anys després, quan va confessar el seu dopatge. El cas més conegut, segurament, el de Lance Armstrong, que va perdre els seus 7 Tour de França per la mateixa causa. En aquests Jocs, de moment, només hi ha un cas, però segur que el nombre creixerà amb els dies.