A Malata és ara un espai més inclusiu i amable per a les persones amb discapacitat visual gràcies a la implantació d'un servei d'audiodescripció que permetrà que aquest col·lectiu gaudeixi d'una forma més envoltant dels partits de LALIGA Hypermotion que el Racing Club Ferrol disputi com a local.
El servei es desenvolupa a través de l'aplicació mòbil Escoita, una tecnologia completament gallega, desenvolupada per la companyia Armis Group, que ajuda a eliminar barreres i permet la plena accessibilitat en aquest tipus d'espectacles esportius a persones amb problemes de visió.
L'app facilita que tant els assistents a l'esdeveniment com qualsevol altre oient, des de qualsevol lloc del món, puguin gaudir de l'audiodescripció detallada i descriptiva del partit al seu propi dispositiu mòbil. El narrador està directament connectat amb les persones invidents, per la qual cosa la latència és inferior a 300 mil·lisegons, la qual cosa permet que els usuaris segueixin l'esdeveniment pràcticament en temps real. La narració està exempta de publicitats i altres entreteniments, per la qual cosa se centra en la descripció de l'espectacle esportiu.
Des que al Racing Club Ferrol se li va presentar l'oportunitat de sumar-se al projecte, el club s'ha bolcat en posar tots els mitjans tècnics i humans al seu abast per poder fer efectiu el servei, que sabem millorarà notablement l'experiència d'alguns dels nostres abonats, així com de totes les persones amb discapacitat visual que acudeixin a A Malata.
Un jove abonat de vuit anys, Álvaro Otero, recolzat per la seva família i amb la col·laboració de Jesús Suárez, CEO d'Escoita, va encapçalar el desembarcament de l'aplicació en A Malata. Diumenge, ambdós van poder asseure's junts a les grades de A Malata per gaudir d'una de les seves grans passions, el futbol. Ho van fer gràcies a la veu de Xavi Collazo, l'altra part de la seva equació, que a través de la seva veu donarà forma a la narració dels partits de LALIGa Hypermotion al nostre estadi.
"Abans escoltava la ràdio normal, però hi havia tantes connexions amb altres camps, que no m'assabentava del que passava", explicava durant la trobada Álvaro, per a qui el nou sistema és "molt millor". "Li dono les gràcies al Racing i a Jesús per fer-ho possible", sentenciava Otero, que va conèixer l'aplicació fa uns mesos, quan va acudir al Teresa Herrera convidat per la Fundació ONCE.
Aquella experiència i l'entusiasme que li va generar va propiciar que la seva mare es posés en contacte amb Jesús Suárez, CEO d'Escoita, per agrair-li el desenvolupament d'aquesta tecnologia. Des d'aleshores, ambdós han entaulat una amistat en el marc de la qual es va forjar aquesta idea de portar el projecte a A Malata.
"Per a nosaltres, Álvaro representa, en primera instància, a tota una jove generació de racinguistes que viu amb fervor la passió per aquest club i que ens fa mirar al futur amb esperança. Però, a majors, les dificultats a què Álvaro s'enfronta cada dia sense descoratjament per gaudir del futbol i del Racing, tant en la seva faceta com a futbolista com en la d'aficionat, s'alineen amb tots els valors que aquest club vol enarborar i transmetre. Per això, vam entendre des del primer moment que havíem de fer tot el possible per fer realitat aquesta demanda", indiquen des del club.
"Per a mi és un orgull que dos equips gallecs com el Racing Club Ferrol i el Reial Club Deportivo siguin pioners en accessibilitat", apuntava en el descans del partit Jesús Suárez, molt satisfet amb l'execució tècnica del servei. "Gràcies al Racing, avui dia, A Malata és un dels estadis més accessibles del món per a persones amb discapacitat visual", puntualitzava, "Jo no vaig triar ser cec, és una cosa que em va passar, com podria passar-li a qualssevol dels quals som aquí. Aquest projecte neix d'una necessitat i crec que la societat i les institucions tenen la possibilitat i responsabilitat de fer més inclusius aquest tipus d'esdeveniments.