"Però què fa Rubiales?!" Aquesta frase, acompanyada d'un vídeo de pocs segons, es va replicar amb la velocitat de la llum a Twitter diumenge 20 d'agost. Uns 6 milions de persones estaven davant la televisió veient l'entrega de medalles a la selecció espanyola de futbol, que s'havia convertit en Campiona del Món després de vèncer a Anglaterra, quan Luis Rubiales, president de la Reial Federació Espanyola de Futbol, va agafar amb força el cap de la futbolista Jennifer Hermoso i li va plantar un petó a la boca. Poc després, a través d'un vídeo en directe a Instagram, una afirmació de la jugadora feia evident que havia estat un acte no consentit: "No m'ha agradat, però què he de fer, jo?" La polèmica estava servida, i la RFEF havia de decidir entre la vergonya i l'exemplaritat, però finalment ha pres la decisió el mateix Rubiales, que dimitirà aquest divendres.
L'Assemblea de la RFEF, una estratègia de Rubiales?
La RFEF celebrarà aquest divendres al migdia una Assemblea General Extraordinària a la qual estan convocats els 140 membres, que inclouen els presidents de les 19 federacions territorials i representants de clubs, futbolistes, àrbitres i entrenadors. Val a dir que només sis dels 140 membres són dones. L'ordre del dia compta amb quatre punts sobre el futbol femení, un d'ells sobre el mundial, però cap d'ells no menciona de forma explícita el cas Rubiales.
Les previsions descartaven una dimissió de Rubiales, i apuntaven que intentaria reforçar la seva figura, destacant la seva gestió i els mèrits aconseguits per l'equip femení per treure ferro al seu comportament, que a banda del petó a Hermoso inclou haver-se agafat els genitals a la llotja en presència de la infanta Sofía. Tanmateix, les pressions polítiques i socials han fet perdre a Rubiales els pocs suports que tenia, i l'han obligat a fer un canvi de plans.
Les conseqüències de les denúncies contra Rubiales
El Consell General dels Esports (CSD) ha rebut múltiples denúncies contra Rubiales. La primera va ser de Miguel Galán, president del Centre Nacional de Formació d'Entrenadors (CENAFE), que a través d'aquest procediment, el 2017 va aconseguir la destitució d'un altre president de la RFEF, Angel María Villar. A Galán es van afegir la denúncia de Sumar, partit que lidera Yolanda Díaz; la Lliga professional femenina de futbol, i l'Associació per a Dones en l'Esport Professional (AMDP). Totes les demandes apunten que Rubiales ha incomplert la Llei de l'Esport, que censura l'assetjament, entès com "una conducta no desitjada" que pugui atemptar contra la "dignitat" d'una persona.
D'altra banda, l'exàrbitre Xavier Estrada Fernández va denunciar Rubiales a la mateixa RFEF per haver vulnerat el protocol de violència sexual, que inclou "besar a la força" com una expressió d'aquest tipus de violència. També s'han interposat tres denúncies al Ministeri Fiscal, una de Galán i de dos particulars, però la Fiscalia ha descartat fer cap moviment, ja que caldria que fos Hermoso qui interposés la denúncia i perquè, a més, és competència de l'Audiència Nacional. També cal destacar que aquest dijous, la FIFA ha obert un expedient contra Rubiales, ja que els seus actes podrien haver vulnerat el Codi Disciplinari de l'organització.
Segons ha informat el Ministeri de Cultura i Esport aquest dijous, el CSD té intenció d'elevar al Tribunal Administratiu de l'Esport (TAD) les denúncies la setmana vinent, però amb l'anunci de la dimissió de Rubiales es desconeix com acabaria aquest procés.
La pressió política, social i mediàtica
Al llarg d'aquests dies, Rubiales semblava aliè a les crítiques que li arribaven des de tots els sectors de la societat, i davant la seva inacció, el govern espanyol ha anat apujant el to. El ministre d'Esports, Miquel Iceta, el va instar a demanar disculpes en privat i en públic immediatament després de conèixer els fets el diumenge. Això va desembocar en un vídeo de Rubiales demanant perdó d'una forma que no va convèncer ningú i que el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, va titllar d'"insuficients", instant-lo a fer "més passes". Des del sector de Sumar, Yolanda Díaz va ser més contundent, demanant la seva dimissió per haver "vexat" una dona.
La crisi es va agreujar encara més quan es va saber que Rubiales havia pressionat Hermoso perquè participés amb ell en el vídeo, i que les declaracions que suposadament la jugadora havia fet poc després del petó, en les que deia que havia estat "un gest mutu fruit de l'alegria", no eren seves, sinó que les havia escrit la RFEF de forma unilateral. Tot plegat va comportar la condemna d'alguns clubs, com el Getafe, l'Osasuna o la UE Sant Andreu, i va dur el ministre Iceta a redoblar la pressió sobre la RFEF, advertint que si no prenien una decisió, ho faria el CSD, una afirmació que ha subscrit aquest dijous el ministre de la Presidència, Fèlix Bolaños. El comunicat del sindicat FutFem a través del qual Jennifer Hermoso va trencar el seu silenci aquest dimecres, demanant "mesures exemplars", ha acabat d'inclinar la balança de l'opinió pública.