Si avui Emilio Martínez-Lázaro reeditarà la seva pel·lícula de "Vuit cognoms bascos" segurament que li proposaria a Dani Rovira (Rafa) que a més de Gabilondo, Zubizarreta, Urdangarin, Arguiñano, Igartiburu, Erentxun, Otegi i Clemente, també esmentés el de Jon Rahm, el jove golfista de 22 anys que ha posat Barrika (Bizkaia) al mapa mundial.
Rahm Rodríguez, 22 anys, també s'ha encarregat del renéixer del golf espanyol en guanyar el seu primer títol en el difícil circuit americà diumenge passat a San Diego (Califòrnia).
"Golf munduko historiaren parte izan nahi dut" ("Vull ser part de la història del golf"). Aquesta és una de les frases que, en eusquera, anglès i espanyol, es troba en obrir la pàgina web de Jon Rahm, que de nen jugava de porter en el seu Barrika natal.
Rahm, de pare de Bilbao amb orígens suïssos i mare de Madrid, ja va començar diumenge a escriure pàgines en la història del golf, un esport de capa caiguda a Espanya des de la mort de Seve Ballesteros i la retirada de Txema Olazábal, precisament l'únic espanyol que havia guanyat en el 2002 el Farmers Insurance Open a San Diego.
No era un torneig qualsevol. És un torneig que compta entre els seus guanyadors a Tiger Woods (7 vegades), i llegendes d'aquest esport com Jack Nicklaus, Tom Watson, Arnold Palmer i Gary Player, el sud-africà que va ser un dels grans que immediatament va felicitar via twitter al golfista basc.
Many congratulations on your 1st @PGATOUR victory @littleJRmaza. No doubt walk-off eagle to win is #ShotOfTheWeek. My very best. GP pic.twitter.com/MahUdioH4w
— Gary Player (@garyplayer) 30 de enero de 2017
Grande Jon! Welcome to the @PGATOUR winners club, pleasure to have you with us!! #1isNeverDone https://t.co/s0Yd8MMkFv
— Sergio Garcia (@TheSergioGarcia) 30 de enero de 2017
Número u aficionat
John Rahm, 1,88 metres, amb una pinta de basc que no pot amagar, en realitat no era un desconegut per als aficionats espanyols. Fa un any es va proclamar el millor amateur del món després de vèncer en 11 tornejos universitaris. Pertanyent a l'equip d'Arizona State Sun Devils es va convertir en professional el 2016 i en els dos únics "majors" que va poder jugar, l'US Open i l'Open Británico, va obtenir una classificació respectable (23 i 59, respectivament).
Rahm n'ha tingut prou amb una dotzena de tornejos per estrenar triomf en el PGA Tour. "La meva meta és ser el millor en tot el que faig", diu una altra d'aquestes frases que són a la capçalera d'aquest esportista que ja té la carrera de Comunicació, però que a la sala de premsa del Torrey Pines Golf Club de San Diego no va trobar cap periodista espanyol, producte de la crisi que afecta a la premsa i, especialment, de la falta de campions en aquest esport.
Esportista amb carrera
"El golf a Espanya necessita una empenta i tant de bo jo sigui un nou referent que serveixi per ajudar en aquesta tasca", va dir a la cap de premsa del torneig que li va demanar unes paraules en espanyol. Alhora, Rahm va llançar un consell als joves espanyols: "No s'han de precipitar, es pot jugar a golf, ser un bon esportista i treure una carrera com he fet jo. Cal estudiar, educar-se perquè la vida és molt llarga."
Entusiasmat per un triomf que va elaborar amb un total de 275 cops (13 sota parell), amb un 65 que va rematar diumenge amb dos eagles (dos cops menys que el parell del clot) en el final del recorregut, Rahm va dir que "unir-me a aquesta llista de guanyadors espanyols com Severiano, José (Olazábal), Sergio, Miguel Ángel, posar-me a prop d'ells és un sentiment increïble. Havia somiat amb un moment així i em sento molt orgullós. És un somni complert".
Tan sols té 13.718 seguidors en el seu compte de twitter, que segurament veurà augmentats després de la seva estrena triomfal als Estats Units. "Seria bonic guanyar els quatre grans", és un altre dels seus somnis escrits en la seva pàgina web. De moment ja ha guanyat un taló d'un milió d'euros i podrà aspirar a la conquesta d'un d'aquests grans a començaments d'abril en el Masters d'Augusta, que jugarà gràcies al seu triomf a San Diego.