L'RCD Espanyol ha patit una gran crisi en els últims anys, com gran part dels clubs esportius, i ara el president i propietari del club perico, Chen Yansheng, hauria posat l'entitat catalana a la venda. Una realitat que pot costar d'entendre després de la gran inversió que ha fet l'empresari xinès des del 2016 fins a dia d'avui, però aquesta relació sembla que té data de caducitat.
Chen Yansheng podria vendre l'Espanyol
El propietari de l'Espanyol i president de la companyia Rastar Group, Chen Yansheng, ja es trobaria en negociacions amb diversos inversors per vendre el club català, segons ha informat Radio Marca. Però això no és tot, ja que en la mateixa informació també detallen quines són les dues ofertes que hi ha actualment sobre la taula de Chen Yansheng.
La primera proposta i la que té un major interès és per part d'uns compradors nord-americans. Aquesta seria una inversió important, però que no arriba als nivells econòmics que ofereixen en la segona proposta, que és d'un grup qatarià. Però el cas és que aquest interès que arriba des del país de l'Orient Mitjà està directament vinculat amb els propietaris del PSG.
Encara segons la mateixa informació, l'oferta asiàtica per comprar l'Espanyol és de Qatar Sports Investments, que té Nasser Al-Khelaïfi (el màxim mandatari del PSG) com el seu president. I seria més una inversió per fer negoci que una adquisició per fer créixer el valor del club i el seu rendiment esportiu. Però el grup qatarià no només està negociant amb l'Espanyol per aconseguir-lo comprar, sinó que també està tenint reunions per invertir en el Braga portuguès.
Els problemes que podria tenir l'Espanyol i Qatar Sports Investments
Sobre el paper, tot i que econòmicament l'oferta dels propietaris del PSG és molt més atractiva que l'oferta nord-americana, a nivell esportiu no té res a veure. La idea de Qatar Sports Investments seria la d'invertir en més clubs i tenir una presència global en el món del futbol, imitant la pràctica del City Football Group, que és propietari de clubs com el Manchester City, el New York City, el Girona, el Troyes AC, el Lommel SK..., o el model que també té l'empresa Red Bull.
El problema principal, però, és que si l'Espanyol té la intenció de participar en alguna competició europea, i que així sigui per mèrits esportius, no podria fer-ho. La UEFA impedeix que dos clubs de la mateixa propietat puguin competir a Europa. I en aquest cas el club principal és el PSG, que molt difícilment no es classificarà per a la Champions League, l'Europa League o la Conference League.
Tot i això, també hi poden haver excepcions i que la Cambra d'Adjudicació de l'Organisme de Control Financer de Clubs de la UEFA determini —si arriba a produir-se el cas— que el PSG i l'Espanyol —si és comprat per Qatar Sports Investments— tècnicament no comparteixin propietat. Això mateix va passar amb el Red Bull Leipzig i el Red Bull Salzburg, que tenen el vistiplau per competir en competicions europees després d'una resolució del 2017.
Tot i això, Mao Ye, el director general de l'Espanyol, ha qualificat la informació com un "rumor". Però el que és veritat és que el club català està únicament en mans de Chen Yansheng, que és el màxim accionista.