Més de 350 patins de vela han aconseguit aquest dissabte un rècord històric, una imatge aclaparadora. Després que fa un any Grant Dalton, CEO de la Copa Amèrica de vela, s'enamorés de la trobada de 200 patins de vela a Vilanova i la Geltrú, va llançar un nou objectiu, arribar als 300, una proclama que la UFEC (Unió de Federacions Esportives de Catalanya) va assumir com un gran repte que ha acabat aconseguint. "A la vela lleugera no hi ha cap altra classe al món que pugui reunir tanta gent", ha recordat Gerard Esteva, president de la UFEC.

I la trobada ha acabat amb un èxit absolut, amb patins de vela d'una gran multitud de clubs catalans, als quals s'han afegit procedents de València, Andalusia, Alemanya, França i Bèlgica. Malgrat ser una regata, l'ambient no ha estat competitiu, sinó festiu, ja que l'objectiu era celebrar una concentració que fes la volta al món, una trobada que també es durà a terme aquest diumenge.

Espectacular imatge de la trobada dels patins de vela d'aquest dissabte / Foto: Copa Amèrica

"Per un mar sense plàstics"

Un dels objectius de la trobada era llançar un missatge mediambiental, el de conscienciar la població del perill que suposen els perills per al mar.

És per això que totes les embarcacions han sortit al mar amb un lema a la vela, "Per un mar sense plàstics". A més, ha participat Olivia Mandle, activista mediambiental catalana que, amb només 17 anys, ja és un referent en la matèria, fruit del documental que protagonitza sobre el patí de vela i la conservació de l'oceà.

El patí de vela, embarcació de creació catalana

El patí de vela és una embarcació genuïnament català, ja que va néixer a Badalona, el 1870, fins que es va popularitzar en els primers anys del segle XX. Es tracta de catamarans de 5,6 metres d'eslora, coneguts per la seva facilitat d'ús, el que permet que la seva pràctica sigui molt habitual. "És una classe de vela molt accessible i popular, que sens dubte té molt futur", ha recordat Grant Dalton, que des del primer moment va mostrar molt interès pel patí de vela, una gran oportunitat perquè aquesta pràctica esportiva es pugui estendre molt més.

Les embarcacions modernes combinen materials tradicionals com la fusta amb avenços tecnològics, com flotadors de fibra de vidre i pals d'alumini. Tanmateix, el principi bàsic continua sent el mateix, l'equilibri i el control del pes corporal són les claus per dominar aquests velers que poden assolir velocitats sorprenents a l'aigua. De moment, ja s'han ajuntat 350 patins de vela per la costa catalana. Qui sap quin serà el nou repte que pugui plantejar Dalton. El sostre del patí de vela encara sembla estar lluny.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!