Continuen les polèmiques arran de la prohibició d'exhibir símbols a favor del col·lectiu LGBTIQ+ durant la celebració de l'Eurocopa. La més recent, que no té perquè ser l'última abans que acabi el torneig, va tenir lloc el passat dissabte dia 3 durant la celebració del República Txeca-Dinamarca corresponent als quarts de final.

Un aficionat danès va desplegar una bandera de l'arc de Sant Martí, mostrant així el seu suport al col·lectiu, coincidint amb el mes de l'Orgull LGBTIQ+, però dos treballadors de seguretat de la UEFA li van confiscar.

uefa confisca bandera lgbt dinamarca eurocopa Twitter Fever PitchFC

El moment en que a l'aficionat danès se l'obliga a retirar la bandera / @Fever_PitchFC

El màxim organisme del futbol europeu ha manifestat que "UEFA mai ha instruït als treballadors de seguretat de Bakú (on es jugava el partit), o de cap altre estadi, de confiscar cap bandera LGBT",  i han explicat que actualment estan "investigant que va passar i que es posarien en contacte amb el delegat UEFA, l'encarregat de la seguretat i les autoritats locals per esclarir els fets". 

No és el primer incident similar que ha tingut lloc durant la celebració d'aquesta Eurocopa. Primer, uns aficionats neerlandesos van intentar lluir la mateixa bandera en una fanzone a Budapest, però les autoritats hongareses els van prohibir. La UEFA va excusar-se dient que aquestes zones habilitades pels aficionats depenen de les autoritats locals. 

Hongria ha estat lamentablement protagonista de tots aquests fets, també allunyats del futbol, atès que el país que presideix Viktor Orbán va aprovar una llei que prohibeix la promoció o representació de l'homosexualitat o el canvi de sexe.

Alemania Hungría Eurocopa EFE

Goretzka va celebrar el seu gol contra Hongria fent el gest del cor amb les mans cap als aficionats rivals / EFE

A més, uns dies després, UEFA va denegar la proposta de l'ajuntament de Munic d'il·luminar els exteriors de l'estadi del Bayern amb els colors de l'arc de Sant Martí durant el partit que enfrontava a Alemanya i, com no podia ser d'una altra manera, Hongria.

Ara, el protagonista ha canviat. El República Txeca-Dinamarca es va jugar a Bakú, la capital de l'Azerbaidjan, un país que l'any 2000 va descriminalitzar les relacions entre persones del mateix sexe. No obstant això, l'organització Human Rights Watch, que vetlla pel respecte dels drets humans, va denunciar l'any 2017 que persones del col·lectiu LGBTIQ+ havien estat víctimes de violència policial, detencions i tortures. Queda molt camí per recórrer, i la UEFA no sembla que estigui massa disposada a aplanar-lo.

 

Imatge principal: L'exterior de l'Allianz Arena de Munic, el dia de l'Alemanya-Hongria. / Europa Press