Pocs podien imaginar a Anglaterra que un partit entre l'Everton i el Nottingham Forest acabaria provocant una revolució a la Premier League. En l'enfrontament, corresponent a la jornada 29 del campionat passat, estava en joc el descens, per la qual cosa el partit va ser tens, a més de molt polèmic. L'Everton, que només havia guanyat 1 dels seus últims 12 encontres, es va imposar per 2-0 i el Forest va entrar en còlera, ja que va considerar que havia estat greument perjudicat. L'equip de Nuno va demanar 3 penals i cap d'ells no va ser concedit pel VAR.
El Nottingham Forest no es va limitar a l'habitual crítica del seu entrenador en roda de premsa o d'alguna persona del club, sinó que va emetre un comunicat en el qual va acusar l'àrbitre del VAR, Stuart Attwell, d'haver-los perjudicat de forma premeditada per ser un seguidor confés del Luton, ja que ambdós equips competien per l'última posició que donava la salvació a la Premier League. "Ja havíem avisat el PGMOL [el comitè tècnic d'àrbitres d'Anglaterra] que l'àrbitre VAR és aficionat del Luton i, malgrat això, no el van canviar. Ja han posat diverses vegades a prova nostra paciència, i ara considerarem opcions", va acusar el Nottingham Forest.
Three extremely poor decisions - three penalties not given - which we simply cannot accept.
— Nottingham Forest (@NFFC) April 21, 2024
We warned the PGMOL that the VAR is a Luton fan before the game but they didn't change him. Our patience has been tested multiple times.
NFFC will now consider its options.
La queixa del Nottingham contra un àrbitre de VAR
Lluny de prendre mesures en contra del Nottingham Forest, Howard Webb, històric àrbitre FIFA i actual director del comitè d'àrbitres de la Premier League, va prendre nota del problema, fins a arribar a una insòlita decisió, la de tenir en compte de quin equip és seguidor cada col·legiat a l'hora de designar els partits que vagi a arbitrar.
"Ho analitzarem i farem ajustaments si creiem que hi pot haver un conflicte d'interessos si et declares aficionat d'un equip en concret. Si has jugat per a un club, també. Estem intentant que més jugadors es passin a arbitrar, així que és una cosa en la qual hem de treballar. I si tens connexions personals amb gent que treballi en els clubs, també. Farem una avaluació de tot això i ho tindrem en compte a l'hora de designar els àrbitres", ha explicat Webb.
A la Lliga, mesura impossible?
Falta per veure si en un futur la mesura de la Premier League traspassa fronteres i, per exemple, aterra a la Lliga espanyola, la qual cosa suposaria una autèntica bomba. A Espanya es designa depenent del col·legi al qual pertany cada àrbitre, per la qual cosa per a un partit del Barça, de l'Espanyol o del Girona no es pot assignar un àrbitre del col·legi català, que no té per què haver nascut a Catalunya, donant per fet que aquest col·legiat pot tenir predilecció per un club de la zona en el qual hi ha el seu col·legi.
D'una banda, s'obvia que un àrbitre pot ser seguidor d'un club que no sigui del lloc de procedència del col·legi al qual està adscrit. I per un altre, i més important, s'obvia que teòricament un àrbitre imparteix justícia per igual, independentment del col·legi al qual pertany, per la qual cosa no té massa sentit fer cribratges. De tota manera, sembla impossible que aquesta mesura es pogués traslladar a la Lliga espanyola, ja que les suspicàcies, lluny de desaparèixer, anirien a més.