Els jugadors espanyols Álvaro Morata (Milan AC) i Rodrigo Hernández (Manchester City) han estat sancionats amb un partit de suspensió aquest dimecres, pels càntics de “Gibraltar és espanyol” que van protagonitzar en la celebració de l’Eurocopa a Madrid, una multitudinària festa a Cibeles. El Comitè de Control, Ètica i Disciplina de la UEFA ha pres aquesta decisió per considerar que el càntic suposa “violar les normes bàsiques de conducta decent”, segons han anunciat en un comunicat. Així, Rodri i Morata no podran disputar el pròxim partit internacional de La Roja, que serà el 5 de novembre davant Sèrbia, corresponent a la Lliga de Nacions.
Expedient disciplinari
La sanció d’un partit conclou l’expedient disciplinari que va obrir la UEFA contra ambdós jugadors, que el passat 15 de juliol van cantar “Gibraltar és espanyol” en mig de l’eufòria i encoratjats pels aficionats que van anar a celebrar el títol, el quart de la història per la selecció espanyola, després de derrotar Anglaterra en la final (2-1) a la final de Berlín. L'organisme entén que els futbolistes van incomplir "els principis generals de conducta" en "violar les normes bàsiques de conducta decent, utilitzar els esdeveniments esportius per a manifestacions de caràcter no esportiu i desprestigiar el futbol, i la UEFA en particular".
La UEFA va iniciar el 23 de juliol passat un procediment disciplinari contra els internacionals espanyols, als quals va acusar d'incomplir fins a quatre regles del seu Reglament Disciplinari, per aquests càntics. L'Associació de Futbol de Gibraltar (FA) va presentar el 16 de juliol una queixa oficial a la UEFA i va qualificar d'"extremadament provocativa i insultant" la celebració de la selecció espanyola. La FA també va definir els càntics com a "inacceptables" i va assenyalar que al "futbol no hi ha lloc per a un comportament d'aquesta naturalesa". Per la seva part, en un comunicat, el Govern gibraltareny va qualificar el 'Gibraltar és espanyol' com a "comentaris rancis sobre Gibraltar" i "una barreja innecessària d'un gran èxit esportiu amb declaracions polítiques discriminatòries".
Satisfacció de Gibraltar
La notícia de la sanció ha estat acollida amb satisfacció per la FA, que en un comunicat afirma: "L'Associació de Futbol de Gibraltar es complau que la UEFA hagi reconegut la gravetat d'aquest incident i hagi actuat en conseqüència". A més, afegeixen que "la qüestió central era la naturalesa inadequada i incendiària dels càntics, que no només faltaven al respecte al poble de Gibraltar, sinó que també portaven la política a l'àmbit esportiu, soscavant els valors d'unitat i respecte que encarna l'esport", expressen a l'escrit. "Aquesta decisió envia un missatge clar que el futbol ha de continuar sent una plataforma per promoure la pau, l'enteniment i el joc net, lliure d'accions ofensives i divisives com els càntics", afegeixen.
La UEFA va admetre Gibraltar com a membre de ple dret el maig del 2013, després d'una sentència del Tribunal d'Arbitratge Esportiu (TAS) i en contra de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) i del govern espanyol. L'executiu de Pedro Sánchez, a través de la ministra portaveu Pilar Alegría, va restar importància als càntics, i va justificar que "si el context sempre és important, en el cas dels càntics que es van produir ahir, més si fos possible. Ahir hi va haver una gran celebració, i el que es va poder sentir cal emmarcar-ho en el context en què es va produir", va expressar la ministra.