No hi ha dia que passi que les institucions que dominen Espanya no sorprenguin. L'últim cas ha estat en el món del futbol, precisament a través de Luis Rubiales, president de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF). Aprofitant el sorteig de la fase prèvia de la Copa del Rei, ha llançat un nou missatge per defensar el nou format de la Supercopa d'Espanya i el país que els acull.

Recordem que la competició enguany ha canviat de data i de funcionament, perquè hi ha quatre finalistes, amb dues semifinals i una final. Un minitorneig de tres partits que es disputarà a principis del 2020, però no es jugarà en territori espanyol, sinó que es farà a l'Aràbia Saudita. Un país amic d'Espanya perquè se li venen armes i perquè històricament també hi ha hagut bones relacions entre la monarquia saudita i l'espanyola, ara amb el rei Felip VI al capdavant.

Ara bé, a banda de ser un règim on es vulneren drets humans i les dones no tenen llibertats, entre d'altres, l'Aràbia Saudita continua creant ponts amb Espanya. Aquest últim cas està relacionat amb el futbol, gràcies a Gerard Piqué, i els mandataris espanyols defensen aferrissadament l'acord.

EFE

Salvadors del franquisme saudita

Luis Rubiales ha explicat novament que és una decisió obligada perquè s'havia de trobar una solució si no es volia perdre definitivament la competició (que els grans clubs haguessin agraït). I el president de la RFEF ha tornat a justificar que l'elecció és sobretot per motius econòmics, com tothom s'ensumava, però també perquè se senten com uns salvadors: "Quan hi ha països amb desigualtats en salut, alimentació o socials, pots donar-los l'esquena o tractar d'ajudar-los. Els diners que rebrem d'Aràbia és el mateix que ens donaven altres candidats, us ho asseguro. No és el principal motiu".

Rubiales, que ha catalogat la competició com "la Supercopa de la igualtat", ha tornat a explicar que alguns dels objectius són "que les dones entrin lliurement als estadis, crear escoles de futbol femení i l'obligació d'establir competicions femenines, una d'elles de categoria sènior". Per tant, segons ell mateix s'autoafirma, fan un bé per a un país retrògrad i amb necessitats de modernització.

Però alto, per acabar-ho d'adobar, ha comparat la situació que viu avui dia l'Aràbia Saudita amb la que fa cinquanta anys vivia Espanya amb la dictadura de Francisco Franco: "El futbol va arribar a Espanya en el Mundial del 1982, però se li va donar l'any 1964... quan els nens anaven a col·legis de nens i les nenes a col·legis de nenes... quan les dones no podien obrir un compte en un banc".

A partir del minut 3'44"

"Què fem? Els donem l'esquena als homes i les dones que estan allà? O els ajudem a la seva transformació?", es pregunta Rubiales. Doncs qui sembla transformar-se és la RFEF, Reial i que recorda el franquisme en els seus discursos.