La selecció espanyola de bàsquet ha sorprès tothom guanyant el segon partit de la fase de grups dels Jocs Olímpics 2024 contra Grècia. Els de Scariolo han tingut suficient amb un segon quart estel·lar per agafar i mantenir un avantatge còmode contra un equip que partia com a favorit a medalla i que ha perdut els primers dos partits. Santi Aldama ha tornat a ser el millor del partit amb 19 punts i 12 rebots. La gran amenaça grega, Giannis Antetokoumnpo, no ha tingut la seva millor actuació i Espanya ho ha aprofitat de la millor manera. 84-77 en un final d'infart per donar la primera victòria olímpica a La Família.

Espanya no ha començat de la millor manera, amb poc encert i moments de desconcentració en defensa. Amb 5 minuts jugats, Grècia dominava per 8 punts i semblava tenir la situació controlada. Només Aldama mantenia la selecció dins del partit, tal com va fer contra Austràlia. Però tot ha canviat en un moment clau: triple espectacular de Sergi Llull quan tot semblava posar-se en contra i La Família ha canviat la cara. Encara patint, la selecció ha aconseguit aguantar els darrers minuts del primer quart i han tancat els primers 10 minuts només 1 punt per sota. El retorn a la pista pel segon període ha estat completament diferent. Tot el que es veia eren triples i més triples, no podien fallar. I, en defensa, la millor versió del torneig. 28-13 i 14 punts d'avantatge al descans. Sense dubte, un guió que ningú esperava.

En bàsquet mai et pots refiar

El 49-35 del descans ha omplert l'equip d'il·lusió. Tots els fantasmes del primer partit contra Austràlia s'havien dissipat, i els de Scariolo tornaven a demostrar el seu nivell més alt. Els grecs, però, també van perdre el primer partit i es veien contra les cordes. Tenint a un doble MVP de l'NBA a la plantilla és molt més fàcil intimidar als rivals. Antetokounmpo, que només havia fet 9 punts en la primera meitat, ha començat molt millor el tercer quart, i la renda espanyola ha començat a baixar. Els nervis podien jugar una mala passada a la selecció espanyola, però els tirs lliures han mantingut viu un atac que compensava una defensa més dèbil. La manca d'encert exterior dels grecs tampoc els ha anat malament. Tots dos equips es mostraven erràtics, amb pèrdues impensables i mantega a les mans.

Aldama ha tornat a demostrar perquè està a la millor lliga del món. Quan més patia Espanya, el canari ha clavat un triple a la cara d'Antetokounmpo per tornar a posar l'avantatge en 12. A mesura que passaven els minuts, però, les mans tremolaven més. El tercer quart ha acabat de la pitjor manera, i els problemes en atac han començat a fer perillar la victòria. 13-21 de parcial amb un triple sobre la botzina de Toliopoulos i només 6 punts amunt amb 10 minuts per jugar. Els grecs han demostrat la seva superioritat en l'inici de la segona part i les sensacions no eren les millors. El que semblava un partit plàcid s'ha omplert d'emoció a la part final. Un partit obert amb molta tensió, preciós per l'aficionat neutral, però que haurà provocat taquicàrdies a molta gent.

Quan més tensió hi ha, cap jugador vol tancar el partit

El domini físic de Giannis ha estat imparable en l'últim quart. 5 punts consecutius per la bèstia grega per començar el parcial i La Família ja només guanyava d'1. La defensa en zona no funcionava i ningú trobava solucions. Si defensaven la pintura, triple de Grècia; si se centraven en el joc exterior, Antetokounmpo els destrossava per dins. Minuts tràgics que només han pogut sobreviure gràcies a dos triples inversemblants del capità Rudy Fernández. 6 minuts per jugar, 4 punts d'avantatge. El mateix Rudy ha patit un fort cop a la cara en una acció desafortunada amb Juancho Hernangómez i ha hagut de sortir del partit, visiblement dolorit i marejat. Una esmaixada de Giannis sobre Aldama ha igualat el marcador a 4 minuts del final i tot semblava sentenciat. Remuntada completada i amb temps de sobres per marxar en el marcador.

Lorenzo Brown no ha tingut una gran actuació anotadora, però les 10 assistències que ha repartit han estat clau per l'atac espanyol. Amb 2 tirs lliures ha tornat a posar per davant als seus, i l'escenari ha canviat per complet. Després de fer el més difícil, Grècia no ha sabut acabar la feina. Sense adonar-se'n, 79-71 per Espanya i 1 minut per jugar. Però als de Scariolo també els cremava la pilota. A 20 segons del final, Antetokounmpo ha llançat un triple per empatar el partit, però l'estrella dels Bucks ha demostrat perquè mai en llança. Error i rebot per Willy que, ara sí, ha tancat el match. 84-77 per segellar la primera victòria i amb un partit al davant. El Canadà serà l'últim rival de la fase de grups per Espanya, que haurà de lluitar amb dents i ungles per sentenciar la classificació a quarts de final.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!